Konténeres sittszállítás építkezésnél? Ezt érdemes tudni

(x) Mielőtt az építkezéshez konténeres sittszállítást rendelünk, pár dologgal tisztában kell lenni. Eleve tudnunk kell, hogy pontosan mitől szeretnénk így megszabadulni, és hogy azt lehetséges-e így elszállíttatni. Majd nem árt tudni azt sem, hogy mekkora mennyiség elszállítása várható, és mikor. És persze tisztában kell lennünk azzal is, hogy mikor kell területfoglalási engedélyt kérnünk. Nézzük is meg ezeket szépen sorban.

Konténeres sittszállítással csak sitt szállítható?

Nem feltétlen. Persze alapvetően ahogy az a nevében is benne van, sitt elszállításáról van szó. De ez nem zárja ki azt, hogy mástól is megszabadulhatunk így.

Az építkezések, bontások és felújítások során sok esetben nem csak sitt keletkezik. Számos hulladéktípusról kell ilyenkor gondoskodnunk. Lesznek itt persze malter, tégla és betondarabok is, de akár a nyílászárókról vagy épp az építőanyagok csomagolásáról is gondoskodnunk kell. Ez pedig már nem tiszta sittet jelent természetesen.

A rendeléskor nekünk ezt is közölnünk kell a szállító partnerünkkel. Ők pedig segíteni fognak, hogy milyen módon, hogyan pakoljuk meg a fémtárolójukat. Alapvetően egyébként úgy kell, ha ilyen vegyes hulladékról van szó, hogy alul legyen a szóródó anyag. Ezzel fogjuk ugyanis védeni attól, hogy útközben elszórják. Majd erre mehet rá minden más, amit megbeszéltünk a céggel.

Fontos tudni azonban, hogy veszélyes hulladékot nem fogunk tudni így elszállíttatni. Egyrészt nem szerencsés egy nem lebomló anyag közé bármilyen, környezetre veszélyes anyagot tenni. Másrészt ahhoz, hogy ezt kezelhesse egy cég, külön engedélyre van szüksége, meg kell teremtenie a feltételeit. Ha valamilyen veszélyes anyagot akarsz elszállíttatni, mindenképp kérdezz rá előtte a szállítást végző cégnél, hogy meg tudják-e oldani a kezelését.

Mennyi is az annyi?

Konténeres sittszállítás esetén az egyik legnehezebb feladat az, hogy megsaccoljuk annak mennyiségét, hogy mennyi elszállítandó hulladékunk lesz. Ez fontos, mert meghatározza a rendelendő konténer méretét, ami pedig az árakat fogja befolyásolni. Szánj rá időt, mert pénzt spórolhatsz vele.

Annyi segítséget tudunk adni, hogy tapasztalatok szerint alábecsülik a várható hulladékmennyiséget. Te ne ess ebbe a hibába! Körülbelül 20-30%-ot nyugodtan számolj rá a becsült mennyiségre. Ezzel elkerülheted azt, hogy éppen ne férjen bele, és ezért több körrel kelljen megoldani az elszállítást. Ez ugyanis sok plusz költséget jelentene.

Kell területfoglalási engedély?

Két lehetőség van. Ha saját területeden, portán belül el tudod helyezni a konténert, akkor nincs semmi probléma. Csak arra kell figyelned ebben az esetben, hogy olyan hely legyen kijelölve, ahova biztonságosan be tud menni a szállító jármű. Ellenben ha csak közterületen helyezhető el, akkor az engedélyköteles lesz. A területfoglalást a helyi önkormányzatnál tudod kezdeményezni.