Hatékony munka polisztirol vágóval

(x) Az elmúlt évek alatt egyre nagyobb figyelmet fordítottak az épületek hőszigetelésére is, az energiahatékony kivitelezés érdekében. Anno még az volt a megszokott, hogy addig fűtjük a kályhát, míg el nem kezd vörösen izzani, viszont manapság már más szelek fújnak és ez az új „hullám”, új eszközök megjelenését és elterjedését sodorta magával, mint pl. a polisztirol vágó. Sok mindent lehet készíteni ebből az anyagból, de ami a legtöbbeknek eszébe jut ezzel kapcsolatban, az nem más, mint a hőszigetelés.

Jobb hőszigetelés polisztirol vágóval

A polisztirol lapok alakítása és méretre vágása viszonylag egyszerű, ami akár egy fűrésszel is megoldható lenne. Viszont a hidegvágással rengeteg szemét keletkezik, aminek az összegyűjtése valóságos rémálom. Ráadásul nem bomlik le, az apró golyócskák beragadnak a fű közé és minden apró rést képesek kitölteni, ami különösen megnehezíti az összeszedésüket. A polisztirol vágóval viszont nincs elpazarolt nyesedék a lapok vágása, alakítása közben. Minél pontosabb egy vágat, annál precízebb az illeszkedés, ami kiemelten fontos a hőszigetelést illetően. Elég egy aprócska rés és máris komoly gondokkal kell szembe néznünk, aminek a kijavítása valószínűleg csak bontással lesz orvosolható.

Asztali vagy kézi polisztirol vágót válasszunk?

Amennyiben kis helyigényű és gyors beüzemelhető eszközt keresünk, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni egy kézi változat beszerzésén. Könnyen szállítható és hatékony megoldást jelent a megmunkálás során. A kisebb méretű, vékonyabb lapokhoz kiválóan beválik a kézi polisztirol vágó, ha nem kell feltétlenül mérnöki pontosságú egyenes vágatokat eszközölnünk.

Ebből logikusan következik, hogy a nagyobb méretű lapokhoz sokkal kényelmesebb az asztali, állványos polisztirol vágót alkalmazni. A kisebb változatokkal ellentétben, sokkal gyorsabb vágást tesz lehetővé, hiszen nincs szükség a vágási vonal előzetes bejelölésére. Minőségi, strapabíró anyagból készül, ami hosszú élettartammal ruházza fel az asztali polisztirol vágót.

Hogyan működik a polisztirol vágó?

Függetlenül attól, hogy állványos vagy kézi változatról beszélünk, az alapelv ugyanaz. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a hivatalos magyar elnevezése forrószálas habvágó. A magyar elnevezés szépsége pedig az, hogy ez egyben utal a működésére is. Vagyis arra, hogy rendelkezik egy éllel, ami felmelegszik egy bizonyos szintig, ezért tulajdonképpen nem is vágja, hanem olvasztja a polisztirol lapokat. Túlzás nélkül úgy hatol át rajtuk, mint forrókés a vajon. A különböző formák kimetszése, a táblák méretezése gyerekjáték egy ilyen eszközzel.