Dél-Zala Press

Az ünnepi alkalmat követő másnap

(x) Sokféle alkalom adhat okot az ünneplésre, és ilyenkor szinte kötelező elem a koccintás is. Ezek az összejövetelek, legyen az családi, baráti esemény, ünnep vagy szurkolás, megismételhetetlenek. Ilyenkor azonban könnyebben előfordulhat, hogy többet iszunk a kelleténél. Mit tehetünk ilyenkor?

Alkoholfogyasztás kompromisszumok nélkül

Ma már van rá lehetőség, hogy kompromisszumok nélkül merjünk megélni egy ilyen ünnepi alkalmat, és az alkoholfogyasztás ne arról szóljon, hogy rettegünk a másnaposság kellemetlen velejáróitól. Fontos azonban, hogy alkoholos italokat mindig felelősséggel igyunk, hiszen a hosszú távú káros hatásaitól semmi sem véd meg. 

Mi okozza a másnaposságot?

A másnaposságot az acetaldehidnek “köszönhetjük”. Ez egy mérgező vegyület, ami akkor keletkezik, amikor a máj megkezdi a bevitt alkohol lebontását. 

Ez a lebontó folyamat rendkívül bonyolult és összetett. Szervezetünk több lépésben képes csak teljes mértékben semlegesíteni az alkohol káros jelenlétét, ehhez pedig időre van szüksége. 

Az első lépés akkor kezdődik, amikor az italunk megérkezik a gyomorba. Az itt megkezdődő lebontásba a máj is besegít, ennek eredménye lesz az acetaldehid. A második lépésben ugyanis ezt fogja tudni a máj – ekkor már nagyjából egyedül – tovább bontani ecetsavra.

Az ecetsav pedig már egy teljesen ártalmatlan vegyület, amit a szervezet energiaként hasznosítani tud. 

Miért fontos a mértékletesség?

A máj csak kis mennyiségű alkohol lebontására képes úgy, hogy a másnaposság tünetei ne alakuljanak ki. Eredetileg ez a funkció azért alakult ki, hogy az erjedésnek indult, elfogyasztott gyümölcsökben lévő alkohollal megbirkózzon a szervezet – azonban a máj képességének a határai is ehhez mérten alakultak ki.

Ha tehát mértékletesen iszunk alkoholos italokat, azzal felelősségteljesen járunk el, ugyanis támogatjuk vele a májunkat. Természetesen ettől függetlenül adódhatnak olyan helyzetek, mint egy ünnepi összejövetel, amikor a kelleténél egy kicsit többet iszunk, és jogos félelemmé válik a másnaposság. Szerencsére azonban ma már van erre is megoldás.

Mivel segíthetjük szervezetünket az alkohol lebontásában?

Ha több alkoholt fogyasztunk, mint amennyivel a máj elbír, olyan mennyiségű acetaldehid keletkezik, ami kialakítja a másnaposság tüneteit, és jön a kínzó fejfájás, hányinger és émelygés. Ezek akár egy napig is velünk lehetnek, amíg a máj le nem bontja az acetaldehidet ecetsavra. 

Ha szeretnénk felgyorsítani a folyamatot, tudnunk kell, mire van szüksége a májnak. Az acetaldehid ecetsavvá alakításához egy cisztein nevű aminosavat használ, amit a szervezetünk ugyan képes előállítani, de csak lassan és nagyon kis mennyiségben. Így tehát ha kívülről kiegészítjük szervezetünk ciszteinkészletét, akkor azzal támogatjuk a máj alkohollebontó tevékenységét. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a megfelelő, ciszteintartalmú étrend-kiegészítőt bevesszük még este, az alkoholfogyasztás után.

Így egy ünnepi alkalom sem fog másnap fejfájást okozni.

Exit mobile version