A cumik és a Cumitündér kapcsolata, azaz meddig hagyd cumizni a kicsit?

A cumik szinte minden kisbaba életében nagyon fontos szerepet töltenek be. Segítenek abban, hogy megtanulják saját magukat megnyugtatni. A cumik a hosszú autóutakat nyugodtabbá, a babakocsis sétákat kellemesebbé, az éjszakai alvást pihentetővé varázsolják. Na de meddig szabad engedni a gyerekeknek, hogy cumizzanak? Ki az a Cumitündér? Mikor és miért jön el? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre fogunk a következőkben választ adni minden érdeklődő anyukának!

Meddig oké a cumi a szájban?

Erről minden anyukának más a véleménye. Van, aki úgy gondolja, hogy a megnyugvást nyújtó cumit majd magától elhagyja a gyermek akkor, amikor már nem érzi szükségesnek. Olyan anyukák is vannak, akik úgy gondolják, az ovi kezdetével kell elengedni a cumi használatát. Ez nem egy rossz gondolat, hiszen az ovival meg lehet magyarázni a gyereknek is, hogy ő már nagy, és bizony a nagy ovisoknak már nem kell cumi se. Ezt persze nem minden gyerek fogadja be.

Vannak olyan anyukák is, akik a cumit már csak otthon adják oda a gyermeknek, méghozzá este, hogy könnyebben el tudjon aludni. Na de hol az igazság?

A szakértők szerint a cumit 3-4 éves kor körül kell elhagynia a gyermekeknek. Természetesen kivételek mindig vannak. A cumi elhagyásában a legtöbb családban a Cumitündér varázslatos meséje szokott segíteni.

Nem csupán Fogtündér van!

A kisgyermekek életét alapvetően végigkísérik a mesebeli lények. Kezdődik ez a krampuszokkal, Jézuskával, angyalokkal, a Mikulással, majd folytatódik a Cumitündérrel, végül a Fogtündérrel fejeződik be. Ezek közül azonban csupán egy van, aki igazán segíteni tud valamiben a szülőknek, ez pedig a cumik tündére. Segít a gyermekeknek elengedni úgy a cumizás szokását, hogy ezt ne traumaként éljék meg. Ha ugyanis egyszerűen csak egyik napról a másikra minden cumit elveszünk tőlük, azt nem fogják könnyek nélkül hagyni.

A Cumitündér meséje előtt érdemes szépen lassan leszoktatni a cumizásról a gyereket. Ha szinte egész nap a szájában van, akkor fokozatosan, hétről hétre mindig kevesebb időre adjuk neki oda. Amikor szinte csupán az éjszakai alváshoz használja a cumit, akkor jött el a tündérke ideje. 

A történet szerint a Cumitündér alvásidő közben akar jönni a kicsi cumijaiért, hogy elvigye őket az újszülött babatündéreknek, akiknek szükségük van cumikra. Ezután kérd meg a gyermeket, hogy keresse meg az összes cumiját, hogy minden babatündér kaphasson egyet. Helyezzétek bele egy zsákba vagy szatyorba, és tegyétek le az egyik ablakba. Mire a kicsi felkel, a cumik tűnjenek el, helyükre pedig kerüljön egy pihe-puha plüss! A plüsst természetesen a mese szerint a Cumitündér hozta a kicsinek, hogy a cumik helyett ő vigyázzon rá mostantól éjszaka.

A legfontosabb kritérium

Persze mindennél fontosabb, hogy a Cumitündér meséje után következetes maradj a gyerekkel, és a legnagyobb hisztik miatt se add vissza a cumit. Mondd inkább a gyermeknek: emlékezzen vissza, a Cumitündérnek adtátok mindet!