Dél-Zala Press

5 tipp a grillsütő tökéletes tisztán tartásához

(x) A grillezés élmény, de csak addig, amíg nem kell szembenézni a rácsra égett maradékokkal és a zsíros felületekkel. A sütés öröme gyakran odavész, amikor másnap egy makacsul szennyezett grillsütő fogad minket. Pedig a tisztítás nem kell, hogy nyűg legyen! Ha okosan választunk tüzelőanyagot, és néhány egyszerű trükköt bevetünk, a grillsütőnk hosszú távon is jól karbantartható marad. Most megmutatjuk, hogyan tarthatod tökéletes állapotban a grillt gyorsan, hatékonyan és vegyszerek nélkül.

Miért fontos a rendszeres tisztítás?

A grillsütő nemcsak egy használati tárgy, az ételeink elkészítésének kulcsa. Ha nem tartjuk karban, az nemcsak a kész ételek ízére lesz hatással, de az egészségünkre is. A lerakódott zsír, a megégett ételmaradékok és a füsttel átitatott rétegek nemcsak kellemetlen szagokat eredményeznek, de káros anyagokat is kibocsáthatnak a következő sütés során. Ráadásul minél tovább halogatjuk a tisztítást, annál nehezebb dolgunk lesz.

Minden a jó alapanyagokkal kezdődik

Kevesen gondolnak rá, de a grillsütő állapotát már az is befolyásolja, milyen tüzelőanyagot használunk. A jó minőségű brikett például kevesebb füstöt termel, lassabban és egyenletesebben ég, és kevésbé hagy maga után hamut vagy zsíros lerakódásokat. Ha tehát faszenes grillezés mellett döntünk, érdemes fenntartható forrásból származó, keményfából készült brikettet választani – nemcsak a környezet, de a sütőnk állapota miatt is.

A gázgrillek esetén a zsírfelfogó tálcák és a rács tisztítása válik kiemelten fontossá, míg a faszenes grilleknél a hamu és a rács tisztítása a fontos. De bármilyen grillt is használunk, van néhány trükk, ami minden típusnál működik.

Dolgozz melegen – de óvatosan!

Közvetlenül a sütés után, amikor a grill még meleg (nem forró!), sokkal könnyebb eltávolítani a rászáradt ételmaradékot. Használj grillkefét vagy alufóliát összegyűrve, hogy ledörzsöld a rácsot – vegyszer nélkül is hatékony.

Áztasd be a rácsot egy éjszakára!

Ha már kihűlt, egy meleg vizes, enyhén szódabikarbónás vagy ecetes fürdő csodákat tehet. Másnap csak egy szivacs és egy kevés súrolás kell, és újra fényes lesz.

A grill belső része se maradjon ki!

A zsírfelfogó tálcát, a fedél belsejét és az oldalfalakat is érdemes időnként áttörölni. Ezekben könnyen felgyűlhetnek a zsíros lerakódások, amelyek kellemetlen szagokat vagy akár lángot is okozhatnak.

A hamut csak kihűlt állapotban távolítsd el!

Faszenes vagy brikettes grilleknél mindig várd meg, amíg teljesen kihűl a hamu, csak ezután dobd ki, lehetőleg biológiailag lebomló zsákban. A kihűlt brikett hamuja akár komposzthoz is keverhető!

A grilltakaró nem luxus

Ha nem használsz fedőt vagy takarót, sokkal hamarabb lerakódik a por, a nedvesség és az időjárás nyomai is megjelennek. Egy jó minőségű takaró meghosszabbítja a grillsütő élettartamát, így kevesebbet kell tisztítanod.

A grillsütő tisztán tartása nemcsak esztétikai kérdés, hozzájárul az ételeink minőségéhez, az egészségünkhöz és a készülék élettartamához is. Ha a megfelelő tüzelőanyagot választod – például jó minőségű brikettet – és követed ezeket az egyszerű, de hatékony tippeket, a grillezés öröm, nem pedig utólagos nyűg lesz. És egy tiszta grillsütő mellett minden alkalommal úgy érezheted, mintha új eszközöd lenne.

Exit mobile version