Tippek az egészséges test eléréséhez

Az egészséges életmód segít a szívnek is. Íme néhány dolog, amivel segíthetsz a szíveden.

Szokj le a dohányzásról

Ha dohányzol, akkor hagyd abba. Ez a lehető legjobb dolog, amit megtehetsz a szíved egészségének érdekében.

A dohányzás a szívkoszorúér betegség egyik fő oka. Egy évvel a leszokás után a szívroham kockázata körülbelül a felére csökken.

Légy aktív

A rendszeres sport csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Kiváló hangulatnövelő és stresszoldó hatású is lehet.

Minden héten végezz 150 percnyi, közepes intenzitású aerob tevékenységet. Ezt egyszerűen heti 5x 30 perces intervallumokra osztva végezheted el.

Figyelj a testsúlyodra

A túlsúly növeli a szívbetegség kockázatát. Ragaszkodj az egészséges, kiegyensúlyozott, alacsony zsír- és cukortartalmú étrendhez, rengeteg gyümölcs- és zöldségfélével, valamint rendszeres fizikai aktivitással kombinálva.

Fogyassz több rostot

Egyél sok rostot, így csökkentheted a szívbetegségek kockázatát – a legjobb, ha napi legalább 30 grammot fogyasztasz.

Egyél sokféle forrásból származó rostot, például teljes kiőrlésű kenyeret, korpát, zabot és gabonát, burgonyát héjastól, valamint rengeteg gyümölcsöt és zöldséget.

Elég a telített zsírokból

A túl sok, telített zsírtartalmú étel fogyasztása megemelheti a vér koleszterinszintjét. Ez növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Válassz inkább zsírszegényebb húsdarabokat és alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket, például 1%-os tejet.

Napi 5

Egyél legalább 5 adag különféle gyümölcsöt és zöldséget naponta. Jó rost-, vitamin- és ásványianyag-források.

Csökkentsd a sófogyasztásodat

Az egészséges vérnyomás fenntartása érdekében ne sózd meg nagyon az ételeket. Kezdetben hiányozni fog a só, de a későbbiekben fel sem fog tűnni.

Szedj vitaminokat és kiegészítőket

Mindenképp elegendő vitaminnal és kiegészítőanyaggal kell ellátnod a szervezetedet. Fontold meg a cbd kiegészítők (további információ) használatát is, ezek tele vannak vitaminokkal.

Egyél halat

Egyél halat hetente legalább kétszer, beleértve az olajos halakat is. Az olyan halak, mint a szardínia és a lazac az omega-3 zsírok fő forrásai, amelyek segíthetnek a szívbetegségek elleni védelemben.

A terhes vagy szoptató nők hetente nem fogyaszthatnak 2 adagnál több olajos halat.

Igyál kevesebb alkoholt

Ne felejtsük el, hogy az alkohol kalóriát tartalmaz. Próbáld betartani az ajánlott napi alkoholtartalmat, hogy csökkentsd a súlyos egészségügyi problémák kockázatát, ideértve a szív és érrendszeri megbetegedéseket is.

Olvasd el az élelmiszer címkéjét

Vásárláskor érdemes megnézni az élelmiszer- és italcsomagolás címkéjét, hogy tudd mennyi kalóriát, zsírt, sót és cukrot tartalmaz a termék.

Ha képben vagy az étel tartalmával, és hogy hogyan viszonyul az étrended többi részéhez, akkor egészségesebb döntéseket hozhatsz.