Miről ismerhető fel a sérült bélflóra?

(x) A bélrendszer hihetetlen összetettsége és általános egészségünk szempontjából fontos szerepe egyre növekvő kutatási téma az orvosi közösségben. Egy időben az emésztőrendszerünkre úgy tekintettek, mint egy egyszerű, hosszú csőből álló rendszerre, amelyen keresztül áthalad, felszívódik, majd kiválasztódik a táplálék. De ennél egy jóval komplexebb dologról van szó.

A “bél mikrobióma” kifejezés kifejezetten a belekben élő mikroorganizmusokra vonatkozik. Egy ember emésztőrendszerében körülbelül 300-500 különböző baktériumfaj található. Míg egyes mikroorganizmusok károsak az egészségünkre, sokuk hihetetlenül hasznos, sőt szükséges is az egészséges szervezet számára. 

De mi most ezt a kérdéskört nem is feszegetnénk tovább. Ha szeretnél jobban elmélyülni a témában, akkor ajánljuk elolvasásra az activé FiberShake blogját. Ők ugyanis számos cikkükben érintik ezt a topikot. 

Az egészségtelen bélrendszer jelei

A modern élet számos aspektusa, mint például a magas stressz szint, a túl kevés alvás, a feldolgozott és magas cukortartalmú ételek fogyasztása és az antibiotikumok szedése, mind-mind károsíthatják a bél mikrobiomot. Ez pedig további hatással van az egészségünk más területeire is.

Különféle gyomorpanaszok

A gázképződés, a puffadás, a székrekedés, a hasmenés és a gyomorégés az egészségtelen bélrendszer jelei lehetnek. A kiegyensúlyozott bélnek ugyanis nem gyűlik meg a baja az élelmiszerek feldolgozásával és a salakanyag kiürítésével. 

Nem szándékos súlyváltozások

Ha anélkül hízol vagy fogysz, hogy megváltoztatnád étrendedet vagy az edzési szokásaidat, akkor ott nagy az esélye annak, hogy a bélrendszered nem működik rendesen. Ennek a kiegyensúlyozatlansága ugyanis ronthatja a szervezetben a tápanyag felszívódását, a vércukorszint szabályozását és a zsírraktározást. A súlycsökkenést a vékonybélben lévő baktériumok elszaporodása, míg a súlygyarapodást az inzulinrezisztencia vagy a csökkent tápanyag-felszívódás miatti túlevési késztetés okozhatja.

Alvási zavarok vagy állandó fáradtságérzet

Az egészségtelen bélrendszer álmatlansághoz, rossz alváshoz és krónikus fáradtsághoz vezethet. A szervezet szerotoninjának, a hangulatot és az alvást befolyásoló hormonoknak a többsége a bélben termelődik. Tehát a bélkárosodás ronthatja a jó alvási képességet. 

Mit jelent ez számodra pontosan?

Nagyon sokszor előfordul, hogy a fenti jelek bármelyikét tapasztaljuk, de sajnos nem vesszük észre, hogy ezeknek van-e kapcsolatuk a bélrendszerünkkel. 

Az olyan dolgok, mint a folyamatos fáradtság vagy a cukor utáni vágy, az élet normális részének tűnnek, ami bizonyos esetekben oda vezethet, hogy délután 3 órakor bizony ráveted magadat a kekszesdobozra. 

De amint elkezded megérteni, hogy bélrendszered milyen szerepet játszik az egészségedben és az étrendedben, elkezdheted táplálni a bélrendszered egészségét, javítani a bél mikrobiomádat, növelni a gyomorsav mennyiségét, meggyógyítani a bélnyálkahártyát, és elkezdheted javítani általános jóllétedet.