Koronavírus: 10 négyzetméteres szabály az üzletekben

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendet.

Ennek megtörténte után a következő változtatások léptek életbe: a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek.

Továbbá a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, míg az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk; az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent.

Hozzátették, a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.

Az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen – közölte az MTI állami hírszolgálat.

Sajtóinformációk szerint a Tesco már 12 áruházában szenzoros automata vásárlószám mérőt helyeztek ki, a többi áruházban, ahol ezek nincsenek, a biztonsági őrök számolják a vásárlókat.

A Spar szupermarketjeikben átlagosan 20-70, míg hipermarketjeikben 20-200 vevő tartózkodik egyszerre. A honlapjuk szerint 324 Spar-szupermarket van az országban, és ezek átlagosan 763 négyzetméteresek. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 76 ember fér be, ha tíz négyzetméterenként lehet egy ember. A Spar-hipermarketek pedig átlagosan 4051 négyzetméteresek, azaz 405 ember is elfér a fenti számítás alapján. Ez azt jelenti, hogy itt sem várható nagy tolongás írja egy cikkében többek között a Telex.

A mostani “10 négyzetméteres szabály” ideje alatt a vásárlókat általában egy ezzel megbízott munkatárs, biztonsági őr vagy vagyonőr számolgatja, akik a szabályos maszkviselésre is figyelmeztetnek.