Azonnali hatállyal megszüntették az üzemanyagár-stopot

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol javaslatára – az üzemanyagárstopot megszünteti – jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten. A 13 hónapon át tartó benzinár-stop kedden este 23 órától megszűnt.

Gulyás Gergely jelezte: a szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását – tette hozzá.

Azt mondta: a Molt felkérte a kormány arra, hogy ha szükséges, akár a drágább, Brent olajból származó üzemanyagimport megszervezésével is biztosítsa az ország teljeskörű üzemanyagellátását.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely jelezte: a hatósági árról kedden 23 órakor álltak át a kutak. (Hernádi Zsolt MOL-vezér szerint a Mol-kutak irányadó árai mostantól – amitől lehet eltérés – a 95-ös benzinnél 641, a dízelnél pedig 699 forint.)

A piaci ár adott és egységes, vagyis senki sem kaphat a továbbiaknak a piaci árnál alacsonyabban üzemanyagot, a taxisokkal, mentősökkel, fuvarozókkal sem kivételeznek.

Gulyás Gergely elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök hazautazott Albániából, hogy részt vegyen a döntésben, és aláírja az árstop kivezetéséről szóló rendeletet. Azt követően az új szabályozás meg is jelent a Magyar Közlönyben.