Köszöntötték a 85 éves Schmidt Istvánt

Schmidt István Radnóti – díjas rendező 85 éves

Kedves meglepetés várta Schmidt Istvánt, a Nagykanizsa Város Közművelődéséért és BONIS BONA A NEMZET TEHETSÉGEIÉRT elismerésekkel is kitüntetett Radnóti-díjas rendezőt a Hevesi Sándor Versmondó Kör próbáján a piarista iskolában (Nagykanizsán). 85. születésnapja alkalmából köszöntötték őt mai versmondó tanítványai.

Schmidt István 1962-től foglalkozik Nagykanizsán a tehetséges vers és prózamondók felkutatásával, képességeik fejlesztésével. Munkálkodásának is köszönhető Balázsovits Lajos, és Zala Márk (Márkus László), a két kiváló magyar színész pályára irányítása. Nagykanizsán nevéhez fűződik a Hevesi Sándor Versmondó Kör 52 évvel ezelőtti megalapítása, irányítása, s a körön belül kiváló vers és prózamondók nevelése, felkészítése a pódiumművészetre. Az elmúlt több mint fél évszázad során, keze alól számtalan regionális, hazai és nemzetközi vers-fesztivál díjazottja, győztese, és 5 Radnóti Díjas, valamint 3 Radnóti Diplomás versmondó került ki.

Megalapítója volt – és egyik fő szervezője – a kétévenként megrendezett (az idén sajnos 20 év után megszüntetett) Csengey Dénes Kárpát-medencei Nemzeti Vers és Prózamondó Versenyeknek. Tanítványaival állandó résztvevője a vajdasági Dudás Kálmán Nemzeti Versmondó Versenyeknek, a Szatmárnémetiben rendezett Gellért Sándor Versmondó Versenyeknek, a győri Radnóti Miklós Nemzeti Versmondó Versenyeknek, valamint a Szabó Lőrinc-, Nagy Gáspár-, Ötágú síp-, József Attila-, Arany János-, Mensáros László-, és más országos, regionális, illetve nemzetközi előadói megmérettetéseknek, ahol tanítványai számtalan fődíjat és helyezéseket értek el, és érnek el a mai napig.

Kiemelkedő, már több mint két évtizedes munkásságának is köszönhető a szlovéniai magyar versmondás nagyszerű felemelkedése, a szlovéniai magyar versmondók országos és nemzetközi versenyekbe való bekapcsolódása, és az ott elért számtalan sikere. Negyed százada óta a szlovéniai lendvai versmondó stúdió és a kétnyelvű iskolák versmondóinak a sikeres szerepléseiben nagy szerepet vállal a diákok felkészítésével is. Hogy ezt elérhesse, és a versek, a magyar nyelv és költészet iránt az érdeklődést fenntarthassa, idős kora ellenére hetente legalább egy alkalommal utazik ki Szlovéniába, hogy az ottani magyar versmondókkal foglalkozzon.

Munkássága, önzetlensége és kitartása, a fiatal tehetségekbe vetett hite, az irányukba megnyilvánuló szeretete és áldozatkészsége kiemelkedő példa a versmondással foglalkozó teljes magyar közösség számára.

Schmidt Istvánt a kis ünnepségen az egyik jó barát – Kardos Ferenc költő – saját versével lepte meg. Íme a vers:

Ellent-mondások
a 85 éves Schmidt Pistának

1.

nincs idő csak mi
benned nő
s benned fut el
a föld szíve felé
s benned lángol föl
hogy megkapjon még száradó lelkeket
hogy azok lángoló szárnyakkal
majd égre röppenjenek
hullajtva naptollaikból
örömöt bánatot

2.

van idő
mit már verssé vegyített költő
mit lelked üstjében készítesz
s porciózol fűszerezel
indulatos vagy hűs szeretettel
mi benned lesz s belőled
egy másik vers hogy szülessen meg
a harmadik a századik is
veszendő nagy kincs

3.

van mód hogy
elszámolj az idővel is
csak ne mérd – figyeld
csak ne kérd – várd
csak ne ítéld – jó? rossz?
hanem mint felhőkben fürdő
hópehely – ki egyszerre
születni s halni készül a földre
– sorsát
fogadd örökbe

4.

nincs mód hogy
elszámolj az idővel
mert az benned forog
s örvényében ott forognak
gyémánttá merevedve
azok a régi
felrázó ríkató ölelő
szép mondatok

2019

Kedves Pista Bácsi! Az Isten éltessen még nagyon sokáig!
(Forrás és fotó: Lengyák István – Facebook)