Virágzik a levendula Szepetneken

Dekoráció, illatpárna, olaj, fagylat – csak néhány dolog, amelyre már használják a levendulát. A szepetneki Csondor János és párja, Kása Mónika 5 éve foglalkozik a növény termesztésével. Már két ültetvény is lilára festi a szepetneki tájat.

– Idén meghirdettünk Szedd magad! akciót, hogy minél többekkel megismertessük ezt a növényt és hívjunk mindenkit, hogy megismerje. Az akció mellett elkezdtünk saját termékeket is készíteni, ezek még nagyon kezdő cipőben járnak, de úgy látom, hogy ki fognak alakulni – mondta Kása Mónika őstermelő a Zala megyei Szepetneken.

Manapság már számos helyen megjelenik a levendula, pazar látványért vagy az illatáért sokan kiskertjükben is tartanak pár tövet. A legtöbben saját készítésű levendulacsokorral is díszítik otthonukat.

– Ha hazavisszük, akkor semmiképpen ne tegyük mindjárt vázába, kössük össze kis csokorba, majd a virággal lefelé fellógatva szárítsuk. Néhány nap után szárad annyit, hogy már vázában tudjuk tartani. Elég sokáig megtartja színét – fogalmazott Csondor János tulajdonos.

Szepetneken a legismertebb két fajta, az angol, illetve a francia levendula csábítja a lila növény szerelmeseit. A tulajdonosok tervei között további fejlesztés szerepel, ami után már a távolabb élőket is vonzó turisztikai látványossággá nőhet a szepetneki levendulamező.
(Forrás és fotó: Kanizsa Újság)