Zápor, zivatar jön

Csapadékosra fordul az idő: sokfelé várható zápor, zivatar. Komoly lehűlés azonban nem várható, a hétvége második felében ismét több lesz a napsütés, és helyenként ismét 30 Celsius-fok közelében alakulnak a maximumok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Pénteken összességében is sokfelé valószínű zápor, zivatar.

(Villámlás Nagykanizsán. Fotó: archív. MTI/Varga György)

A heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt több megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket is kiadtak. Azt írták: a délkeleti megyékben várható a legtöbb napsütés, az Alföld délkeleti részein csak késő délutántól, estétől lehet csapadék. Csak zivatar környékén lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések.
A legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 fok között alakul. A nappali maximumok a Dunántúlon 23-28, a Dunától keletre 28-32 fok között alakulnak.
Éjszaka többfelé, szombat reggeltől egyre inkább az Alföldön várható eső, zápor, helyenként zivatar, majd délután arrafelé is megszűnik a csapadék. Szombaton napközben egyre nagyobb területen kisüt a nap, délkeleten viszont késő délutánig sok maradhat a felhő, és nagy területen megerősödik a szél is.
A minimumhőmérséklet 15-20, a maximumhőmérséklet 23-29 fok között valószínű (délkeleten lesz hűvösebb).
Vasárnap napos idő várható, csapadék nem valószínű, de nagy területen erős lesz a szél.
A leghidegebb órákban 12-18 fok lehet. Napközben 26-30 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.