Zalai az év tűzoltósága – értékelés a Katasztrófavédelemtől

Sikeresen ellátta feladatát a katasztrófavédelem 2014-ben, és javult a szervezet társadalmi és nemzetközi elismertsége is – jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az OKF szerdai évértékelő parancsnoki állománygyűlésén, Budapesten.

Az állománygyűlésen díjakat is átadtak. Az Év Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksága a Zala megyei Lenti parancsnoksága lett. Bakondi György tűzoltó altábornagy felidézte az elmúlt év katasztrófahelyzeteit. Mint mondta, sikeresen elhárították a vészhelyzetet, amikor a Yvette ciklon következtében a Balaton vízparti területeket öntött el.

Nem került veszélybe emberélet a nyugati országrészben történt jelentős havazások következtében, és forgalomtereléssel sikeresen kezelték a kialakult helyzetet – mondta. Szintén eredményesen védekeztek a Murán, a Dráván és a Rábán kialakult árvizekkel szemben, és első alkalommal történt meg, hogy két települést egy szomszédos ország, Szlovénia felől kellett kiürítenie a katasztrófavédelemnek.

A középső országrészben lehullott ónos eső nyomán kialakult katasztrófahelyzetben másfél nap alatt sikerült biztosítani a települések áramellátását – sorolta az eredményeket a főigazgató. Hangsúlyozta, hogy javult a katasztrófavédelem területi lefedettsége: a 20 igazgatóság mellett immár 65 kirendeltséget is működtetnek, és a 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett már 40 katasztrófavédelmi őrs is működik. Ugyanakkor jelentősen előreléptek a műszaki eszközök beszerzésében is.

Hozzátette, hogy immár minden megyében és járásban működnek önkéntes mentőszervezetek és 17 ezer középiskolás a katasztrófavédelemnél teljesítette az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálatát. Ugyancsak siker, hogy újraindult a magyar tűzoltóautó-gyártás – mondta Bakondi György. – olvasható a 8800.hu oldalán.

Vélemény, hozzászólás?