“Vizes” projekttalálkozó Máltán

A Batthyány Lajos Gimnáziumban második évéhez érkezett az Európai Unió által támogatott “WATER, a Treasured European Resource” nevet viselő, vízzel foglalkozó Comenius projekt. Az első projektév az ismerkedésről és a szakmai munka megkezdéséről szólt, aminek folytatásaképpen 2014. november 30. és december 5. között került sor Máltán a harmadik projekttalálkozóra, ahol ismét öt nemzet diákjai mutathatták be egymásnak munkájuk eredményeit.

A találkozóra tíz 10., ill. 11. évfolyamos diákot (Perger Kitti, Salamon Kata, Bene Barbara, Lovkó Luca, Novák Eszter, Jeszenői Réka, Erdős Márton, Benedek Tamás, Varga Bence és Tóth Kristóf) delegált a gimnázium –  a máltai, belga, francia és olasz résztvevők az ő közvetítésükkel ismerkedhettek meg az iskolában zajló, a projekthez kapcsolódó munkával. Őket tanáraik, Zieger Krisztina projektkoordinátor (jelen írás szerzője), valamint Salamonné Lackner Henriett és Blasszauer János kísérték el.

A projekttalálkozóra való felkészülés ezúttal is változatos tevékenységekkel párosult. Ezúttal a már feltérképezett és bemutatott két nagykanizsai vízterület, a Principális-csatorna és a Csónakázó-tó vízminőségét kellett megvizsgálni és az iskolában található teszteket elvégezni, az adatokat feldolgozni és bemutatni. Kérdőíveket kellett készíteni, melyek rávilágíthatnak a területekben rejlő gyengeségekre, erősségekre, bemutathatják a környéken élők véleményét és azt, hogy ők hogyan oldanák meg a problémákat, hogyan látják a vízterületek jövőjét. A kérdőíveket természetesen kitöltették a diákok a környéken élő kanizsai lakosokkal, és az azokból nyert adatokat gyönyörű prezentáció formájában ki is értékelték.

A projekt művészeti vonalát követve dalszövegírásra és zenés-táncos bemutatóra került sor. A BLG diákjai azt a feladatot kapták, hogy az Európai Unió himnuszának dallamára írjanak vízzel kapcsolatos dalszövegeket, amelyekből a legjobbnak Bunics Erika (11.F) kompozíciója bizonyult. A dal előadásra került a többi nemzet által prezentált dalszövegekkel együtt a máltai partnerintézményben. Minden ország a saját nyelvén énekelt, de született egy angol nyelvű változat is. Ezenkívül a diákok készültek egy olyan produkcióval is, amely megismertette a résztvevőket hazájuk egy népszerű dalával. Nagy sikert aratott ez az énekes-táncos délelőtt is, melyet izgalmas ráhangoló feladatokkal vezettek be a házigazdák.

Számos érdekes program gazdagította még a szakmai munkát, melyek között volt poszterkészítés, meghívott környezetvédelmi szakember előadásának meghallgatása és egy tengerpart menedzsmenttel foglalkozó alapítvány felkeresése is. A három, munkával töltött nap mellett természetesen nem maradhatott el Málta és a szomszédos Gozo szigetének felfedezése sem. A jó hangulatú kirándulásokat még szebbé varázsolta az, hogy Máltán az évszakhoz képest is enyhe tavaszi idő fogadta a csoportot.

A rengeteg élmény és tapasztalat mellett említést érdemel az is, hogy máltai házigazdáinkkal immár a második Comenius-projektben dolgozunk együtt szoros baráti kapcsolatokat ápolva. Ezúttal is rengeteg dicséretet kapott diákjaink teljesítménye, kulturált viselkedése és kiváló angolnyelv-tudása, mely méltán tölthet el minket büszkeséggel.

A folytatás is izgalmasnak ígérkezik, hiszen 2015 márciusában a Batthyány Lajos Gimnázium ad otthont a projekt záró rendezvényének, a 4. nemzetközi projekttalálkozónak, melyet az iskola minden polgára nagy lelkesedéssel vár. Egyelőre a máltai találkozón történtek feldolgozása és széles körben való terjesztése van folyamatban, a következő szakasz feladatai az új esztendő beköszöntével várnak a résztvevőkre.

Zieger Krisztina – BLG

Vélemény, hozzászólás?