Szombat hajnalban is megdőlt egy napi melegrekord

Szombat hajnalban is megdőlt egy napi melegrekord, a fővárosban 25 Celsius-foknál is melegebb volt – közölte az -Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.
Mint írták: mostanáig 1962-ben volt ezen a napon a legmelegebb a hajnal, szintén Budapesten. Akkor 23,7 fokot mértek.

nagykanizsa időjárás 40 fok(Péntek délután Nagykanizsán 40 fok volt. Fotó: Facebook)

A június 25-i új fővárosi és egyben az országos minimumhőmérsékleti rekord 25,3 fok lett, ezt a fővárosban az Állatkertben mérték – közölte a meteorológiai szolgálat. Fonyódon 23,8, Budapesten a lágymányosi állomáson 23,9 fokot rögzítettek hajnalban.
Pénteken a fővárosi legmagasabb maximumhőmérsékleti rekord dőlt meg: Budapesten 35,7 fokot mértek.
Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet általában 33-37 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig hűl le a levegő. Így a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27-28 fok körül lesz.
A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.
Azt írták: a késő délutáni, esti óráktól kezdődően főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, továbbá az Alpokalján és a délnyugati határvidéken lehetnek elszórtan zivatarok, amelyet viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérhet. A felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt Somogy, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A meteorológiai szolgálat korábban azt közölte: a hőség szombaton tetőzik, vasárnap egy érkező hidegfront hoz némi enyhülést.
Az országos tisztifőorvos csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást.

Vélemény, hozzászólás?