Minden állami erdőgazdaság részt vesz a tűzifa-értékesítési akcióban

Mind a 22 állami erdőgazdaság részt vesz a pénteken megkezdődött tűzifa-értékesítési akcióban, amelynek keretében mintegy 170 ezer köbméter lakossági tűzifát árusítanak 10 százalék árkedvezménnyel országszerte – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

A tájékoztatás szerint a 10 százalékos árcsökkentés egy háztartásnak átlagosan 20-30 ezer forint megtakarítást jelent a fűtési szezonban.
A földművelésügyi tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 170 ezer köbméter lakossági tűzifa készlet erejéig alkalmazzák első körben a 10 százalékos rezsicsökkentést, a keret később akár bővíthető is. Ez a mennyiség nagyjából 20 ezer család, átlagosan számolva 60 ezer személy számára nyújt olcsóbb fűtési lehetőséget – közölte az FM.
Egy család maximum 10 köbméter fát vásárolhat, ez mintegy 100 mázsa tüzelőanyag, amit az erdőgazdaságok térítés ellenében szállítanak házhoz. Bármelyik erdőgazdaságban vásárolható kedvezményes tűzifa, ám célszerűbb a lakóhelyhez legközelebbitől venni, hiszen így olcsóbb a szállítási költség. A tűzifát sarangolt állapotban, azaz egységes méteres, erdei köbméterben mért állapotban szállítják – olvasható a közleményben.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az agrártárca is csatlakozik a rezsicsökkentéshez. Hangsúlyozta: segíteni kell azokat az embereket is, akik fával tüzelnek.
A tűzifarezsi-csökkentés nem azonos a szociális tűzifaprogrammal – jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy az idén a két programban összesen 300 ezer köbméter tűzifa kerül kedvezményesen a lakossághoz.

 

Vélemény, hozzászólás?