Melyik kerületben érdemes ingatlanba fektetni?

Hatalmas üzlet az ingatlanbefektetés ma Magyarországon. A legutolsó hírek szerint a kínai üzletemberek is megjelentek a piacon. A jelenség magyarázata, hogy régiós és főleg európai szinten még mindig jók a hazai árak, no és hogy nem látható nagyon más befektetési lehetőség, ami ekkora stabilitás mellett ekkora hozamot hozna.

Biztonság és haszon

Aki biztonságra vágyik, nem játszik a Bitcoinnal vagy más kockázati befektetésekkel, így mégis jól látható haszonra tesz szert. A piac zárt volta és a korlátozott építések miatt az áraknak semmi okuk nincsen arra, hogy lefelé menjenek.

Az olyan lehetőségek, mint a lakástakarék, a CSOK és a nagyon kedvező feltételekkel felvehető lakáshitelek csak élénkítik a keresletet.

Az új építésű lakások árának felívelése gyakorlatilag be lett programozva azzal a ténnyel, hogy a nemzetgazdasági miniszter 2020 január 1-től megszüntette a új lakások kedvezményes, 5 százalékos ÁFÁ-ját. Így a társasházépítések boomja nem fog folytatódni, tekintettel arra, hogy erősen drágulni fognak az új építésű ingatlanok, és kétséges, lesznek-e így rájuk vevők. Hogy mekkora lesz az ÁFA kulcs, az pedig még nem derült ki.

Döntésre várnak az építtetők

Alighogy elkezdődtek az új építések, feltehetőleg ilyen gyorsan le is fognak állni, és az érdeklődők a meglevő, korlátos kínálatból válogathatnak. Pedig 2017 első három negyedévében 7981 új lakás épült, 52 százalékkal több, mint egy évvel korábban – és új otthonokra elérhető áron nagy szükség lenne.

A jövő év a tömeges lakásátadások éve lesz, az bizonyos, feltehetően az utána levő év is, de azután a jövő nagyon bizonytalan.

Számos olyan kerület van, ahol nem nagyon van lehetőség új lakások, házak kialakítására, vagy nagyon drága egy-egy építkezés. A Belváros szép példája ennek, ahol a műemlékvédelem és a helyhiány miatt nem nő a kínálat.

Vagy érdekes a budai XII. kerület, amely jelentős része pár évtizede még gyümölcsös volt szerény házacskákkal. A régi épületeket még le lehet bontani, és palotákat építeni a helyükre, de ezeknek az ára a többségnek megfizethetetlen lesz.

Az erősödő árak ellenére a kereslet még mindig növekszik, ami azt eredményezi, hogy az eladóknak nincs okuk lejjebb menni.

Nehezen térül meg az egymilliós négyzetméterár

Ha befektetési, illetve kiadási céllal vásárolunk, hol vegyünk ingatlant úgy Budapesten, hogy az meg is érje nekünk?

A nagyon menő kerületekben – az I., XII., V. kerületben – nem igazán érdemes, pedig itt lehet a legmagasabb áron kiadni. Viszont túl magas a négyzetméterár ahhoz, hogy a pénzünk visszatermelődjön.

A leggyorsabban a jóval olcsóbb XIV. kerületben fizetődik ki a négyzetméterár jelenleg. Itt 4 hónap alatt visszajön egy négyzetméter ára.

Ha tehát biztos befektetésre vágyunk, érdemes Zuglót megcélozni. Az egyetlen hátrány, hogy a szerény bérleti díjak ellenére itt mégis kevesebben akarnak lakni, mint a ‘divatosabb’ kerületekben. Nem biztos, hogy válogathatunk az ajtónk előtt tolongó albérlő-jelöltek között.