Korszerűbben, olcsóbban

Szeptember 25-én jelent meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni — olvasható a Nagykanizsa MJVÖ Idősügyi Tanácsa,valamint a  Klubvezetők Tanácsa tagjai továbbá az Idősügyi Hírlevél olvasói részére  részére kiküldött anyagban.

A programsorozat első lépcsőjeként szeptember 22-én, hétfőn az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelent  meg az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut.

A háztartásigép-korszerűsítési támogatásra a nyugdíjasok és nagycsaládosok adhatnak be pályázatot, a másik két programban a magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek indulhatnak.

Az elérhető támogatás összege háztartásigép-csere programban a gépek beszerzési árának 50 százaléka, az A+ energiaosztályú készülékekre maximum 25 ezer forint, az A++ és A+++ gépekre legfeljebb 35 ezer forint lehet.

A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni.

A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

A  megtakarítás családonként évente 120-140 ezer forintot jelenthet, mindegyik pályázatot figyelembe véve.A fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

Jelentősen könnyítették a pályázást, így a pályázati portálon keresztül – www.emi.hu – pályázhat az, aki a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik.

A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően lehet benyújtani a pályázat lezárásáig, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

Az internetes beadással – ahol a beérkezési sorrend számít – a hiba lehetősége jelentősen csökken, mert azonnali visszajelzést ad a rendszer a hibás adatról, és az elbírálás is gyorsabb.

 

Vélemény, hozzászólás?