Kiemelt téma a méhnyakrákszűrés a tízállomásos egészségtáborban

Az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet a tízállomásos nyári egészségtáborban, amelynek nyitóeseményét pénteken a Velencei-tó partján, Agárdon tartották.

Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kiemelte: a társadalom számára az a legfontosabb, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma elérje az európai uniós átlagot. Hozzátette: e mutató terén kissé le vagyunk maradva, de a kormányzat sok erőfeszítést tesz azért, hogy „utolérjük Európát”.
Az államtitkár elmondta, hogy a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében nemcsak az ellátórendszert kell fejleszteni, hanem a népegészségügyi programokat, a különböző szűréseket és az egészséges életmódra felkészítést is fontos feladatnak kell tekinteni. Arról is tájékoztatott, hogy a tavaly útjára indult rendezvényen több tízezren vettek részt.
Poór Gyula, a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke kijelentette: az egészségügyi mutatók elmaradása nem a genetikában vagy az ellátórendszer minőségében rejlik, hanem abban, hogy nem élünk eléggé egészségesen. Közölte, az egészséges táplálkozás, a mozgás, a dohányzás, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás terén, valamint pszichésen vagyunk elmaradva, ezek nem egy, hanem sok betegség forrásai.
Leszögezte, annak ellenére, hogy az ellátórendszerben a pazarlás és a forráshiány együtt van jelen, „Magyarországon a diagnózisos terápia szintjén mindent megkap a beteg”.
Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos megjegyezte, a táborban az idén kiemelt témaként a méhnyakrákszűrés fontosságára és a HPV vírus elleni védőoltás lehetőségére is felhívják a figyelmet.
Hangsúlyozta, Magyarországon a méhnyakrákszűrés komoly problémákkal küzd, az ország társadalmi-gazdasági helyzetéhez mérten jóval alacsonyabb a részvétel a kelleténél. Hozzátette, ezért teljesen új méhnyakrák-prevenciós programot dolgoztak ki, amelynek két pillére van: a szűrések, valamint a HPV elleni védőoltás, amelyet októberben a 7. osztályos lányok kötelezően felajánlandó védőoltásként kaphatnak meg. Kovács Attila kulcskérdésnek nevezte, hogy ezt minél többen vegyék igénybe.
A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente több mint 400 nő hal meg ebben a betegségben. Ezért hosszas és alapos előkészítés után, kormányzati döntés alapján szeptember elsejétől a nemzeti védőoltási rend részeként a 7. osztályos, legalább 12 éves lányok számára ingyenesen elérhető lesz a méhnyakrák elleni védőoltás.
A nyári egészségtábor július 18. és augusztus 20. között Agárd után a Balatonnál – a Veszprém megyei Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden, a Zala
megyei Keszthelyen, a Somogy megyei Fonyódon, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Siófokon -, majd végül Budapesten várja az érdeklődőket. A szolgáltatások között emlőszűrés, testtömegindex-mérés, a dohányzásról leszoktatást segítő tanácsok, az egészséges táplálkozást szolgáló tippek és anyajegyszűrés is segíti a lakosságot. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?