Intenzíven áradnak a zalai folyók

Az elmúlt napok esőzései  miatt tovább emelkedett a vízszint a Principális-csatornán, újabb árhullám indult el a Murán, a Zalán egy métert emelkedett egy nap alatt a vízszint, a Kis-Balatonnál pedig a belvíz miatt továbbra is harmadfokú készültség van érvényben – közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

A Principális-csatornán az esőzés hatására csütörtök estétől újra intenzívebben emelkedik a vízszint, péntekre a vízállás Nagykanizsánál elérte a 263 centimétert. Az elmúlt 24 órában hullott 30-35 milliméternyi eső hatására további lassú, öt centiméter körüli vízszintemelkedésre számítanak pénteken, de az időjárási előrejelzések alapján várható csapadék miatt szombaton még tovább nő a Principális szintje.
A jelenlegi prognózis alapján a korábban vártnál lényegesen kevesebb esőre számítanak a csatorna vízgyűjtőjén, ezért a Principális vízállása várhatóan nem éri el az először prognosztizált 290 centimétert Nagykanizsánál.
A vízügy geodéziai szakemberei felmérést végeztek, hogy mekkora elöntés várható a területen, erről tájékoztatták a helyi védelmi bizottságot, de meghatározták a veszélyeztetett épületeket is. Az igazgatóság a védelmi bizottság kérésére háromezer homokzsákot is biztosított az ideiglenes védművek további építésére.
A Mura Letenyénél csütörtök éjféltől újból árad, péntekre mintegy 40 centimétert emelkedett a vízszint. Éjfélre várható Letenyénél az elsőfokú védekezést elrendelő, vagyis 330 centiméteres vízállás, de az előre jelzett intenzív csapadék hatására vasárnap éjjelre már másodfokot meghaladó vízszintre számítanak.
A Zalán Zalalövőnél 70 centiméteres árhullám alakult ki, Zalaegerszegen pedig már több mint egy métert emelkedett a vízszint egy nap alatt, Zalaapátinál pedig szintén áradás tapasztalható.
Amennyiben az előre jelzett nagy mennyiségű csapadék lehullik a Zala vízgyűjtő területére, akkor a jövő héten már védelmi fokozatot elérő vízállás alakulhat ki Zalaapátinál, de helyi elöntésekre is számítani kell. A Zala menti településeket folyamatosan tájékoztatják a várható árvízi helyzetről, miközben a szakemberek megkezdték a kis-balatoni vízvédelmi rendszer tározóterének előürítését, hogy a Zaláról érkező árhullámot fogadni tudják.
A Kis-Balatonnál emellett továbbra is négy helyen folyik a védekezés, változatlanul harmadfokú készültség van érvényben, nyolc szivattyútelepen folyamatosan emelik át a belvizet. Belterületeket, lakóházakat nem veszélyeztet, de 440 hektárnyi mezőgazdasági terület víz alatt áll.

Vélemény, hozzászólás?