Fémkereső kapu, csomagvizsgálat – Új beléptető rendszer a nagykanizsai bíróságon

nagykanizsa bíróság beléptetőrendszer 2

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nagyobb biztonságban az ügyfelek és a dolgozók

Az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, valamint a Nagykanizsai Önkormányzat támogatásával megvalósuló „Biztonságnövelő” projekt („A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal”) keretében  korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést helyeztek el a Nagykanizsai Járásbíróságon.

nagykanizsa bíróság beléptetőrendszer 1

Zala megyében már csak a Nagykanizsai Járásbíróságon nem volt megoldva a biztonságos beléptetés, ám néhány héten belül a Nagykanizsai Önkormányzattal közös épületben működő dél-zalai bíróságon is üzembe helyezik azt a beléptető fémkereső kaput, amelyen minden, a bíróságra érkező, illetve az önkormányzatnál ügyeit intéző állampolgár köteles lesz áthaladni.

(A csomagokat egy futószalagra helyezve vizsgálják át.) Amennyiben a biztonsági szolgálat munkatársai tiltott tárgyat találnak, azt elveszik, és távozáskor  – ha tartása nem ütközik jogszabályba – visszaadják.

A szakképzett személyzet működtette biztonsági rendszerre már nagy szükség volt Nagykanizsán, hiszen itt eddig nem volt lehetőség megfelelő biztonsági ellenőrzésre.

Bár a tárgyalótermekben vészhívó működik, s kamera pásztázza a tereket, az épületbe lépéskor az állampolgárok eddig nem estek át ellenőrzésen.

Így fordulhatott elő korábban például, hogy a tárgyalás közben egy fegyver esett ki a vádlott zsebéből, vagy hogy késsel ”felszerelkezve” érkeztek az ügyfelek a bíróságra – értesült honlapunk a Zalaegerszegi Törvényszék Sajtó Osztályától.

Vélemény, hozzászólás?