Egymilliárdot kap a Nagykanizsai Szakképzési Centrum

Csaknem egymilliárd forintot szánnak a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC) korszerűsítésére, a beruházás nagyobbik hányadát energiahatékonyságot növelő beruházásokra fordítják.
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Nagykanizsa térségének fideszes országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón közölte: országszerte 44 szakképzési centrum működik, ezek felújítására idén 7 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

(Fotó: Nagykanizsai Szakképzési Centrum – Facebook)

Az NSZC ebből a központi keretből, továbbá európai uniós pénzekből, önálló pályázatokból és egyedi miniszteri döntések alapján elnyert forrásokból összességében mintegy egymilliárd forintból korszerűsíti intézményeit.
Bene Csaba, az NSZC főigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a – felnőttoktatásban képzettekkel együtt mintegy 2400 tanulót oktató – centrum intézményeiben nagyobbrészt elvégezték már az energiahatékonysági munkákat, amelyekre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből 242 millió forintot nyertek el. Ebből teljes energetikai felújítást végeznek, az épületek tetejére pedig összesen 700 napelemet helyeznek el, így 30-40 százalékos villamosenergia-megtakarítással számolnak.

A Cserháti tagintézmény északi tanműhelyeinek teljes felújítása is zajlik már, a több mint 140 millió forintos munkálatokkal májusra végeznek. Mindezen felül több intézményben is nyílászárókat cseréltek, elvégezték a tetők és a homlokzatok hőszigetelését.

Bene Csaba hozzátette: 350 millió forintot nyertek el egy hároméves szakmai, módszertani fejlesztésre, illetve további 150 millió forintot remélnek egy olyan oktatási lehetőség megteremtésére, amely nemcsak a centrum tanulóinak, hanem bármelyik városlakónak lehetőséget ad majd ingyenes nyelvi képzésre.
Az NSZC intézményhálózatán belül folytatják az egyetlen nagykanizsai középiskolai kollégium felújítását – ezúttal a szobákat korszerűsítik -, mindezen felül pedig a Thúry szakképző iskola teljes felújítását is tervezik. MTI