Cseresnyés a zalaegerszegi tesztpályáról

Nacsa Lőrinc (KDNP) az országgyűlés hétfői plenáris ülésén azt tudakolta, hol tart az autonóm- és elektromos járművek fejlesztését támogató járműipari tesztpálya építése Zalaegerszegen.
A tervek szerint a beruházással Magyarország megőrizheti és javíthatja pozícióját a járműipari versenyben – tette hozzá.

(A zalaegerszegi járműipari tesztpálya egyik terve. Fotó: Facebook)

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a beruházás alapkövét tavaly májusban tették le és a következő hetekben adják át az első fázist.
Hozzátette: a tesztelők és a kutatóintézetek ebben az ütemben vehetik használatba a járműdinamikai felületet, a handling pálya két kilométer hosszú gyorssávját, a városi közlekedési helyzeteket szimuláló, parkolóasszisztens tesztelésére is alkalmas „smart city zóna” első részét.
Ismertetése szerint teljesen kész lesz a fékfelület a speciális fékező szakaszokkal és az országúti tesztelést lehetővé tevő másfél kilométeres útszakasz is.
Elkészült a tesztelő cégek járműveit fogadó műszaki épület a bérelhető műhelyekkel, irodákkal, továbbá a tesztpálya fogadóépülete és a konferenciaközpont is – részletezte, hozzátéve: 2019 végére, 2020 elejére fejeződik be a második ütem.
A választ a képviselő elfogadta. MTI