Az ország egyik legmagasabb kilátóját adták át Nagykanizsán

Az Erdők világnapján, (március 21-én) szerdán adták át a nagyközönségnek a nagykanizsai Csónakázó-tó megújult kilátóját.
Az avatóünnepség során Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója többek között elmondta: éppen 10 éve, hogy a kilátót le kellett zárni, hiszen az életveszélyessé vált. A leselejtezett olajfúrótornyot még 1971-ben állították fel, amit most 125 millió forintos beruházással sikerült felújítani, melyhez a Földművelésügyi Minisztérium 88 milliót biztosított.

(A kanizsai  Csótó kilátója az avatóünnepség napján. Fotó:MTI/Varga György)

A Csónakázó-tó keleti felén lévő látványosság felújítását a környékbeli erdők vagyonkezelője közjóléti tevékenységének részeként a Zalaerdő vállalta magára.
A torony méretei imponálóak, a beépített új anyag kb. 30 tonna, a szerkezet összsúlya pedig közel 100 tonna.
A fémből és üvegből készült mű teljes magassága 48 méter, az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van.
Ezzel az ország egyik legmagasabb kilátója lett a nagykanizsai, melyen egyidőben maximum 50 fő tartózkodhat. A felső szint 230 lépcsőfok leküzdésével érhető el. Éjszakai megvilágítását reflektorok és led-fénysorok biztosítják.
Korszerű elektronikai védelmi rendszert és intelligens beléptető kaput építtettek be a kilátóba, a torony megmászása nem kis bátorságot és izomerőt igényel, de az elénk táruló látvány kárpótol mindezért – mondta az erdészeti igazgató.

(Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b2), mellette Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője (b), Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója (j2) és Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a Dunántúl legmagasabb, 48 méteres kilátótornya átadóünnepségén a nagykanizsai Csónakázó-tónál 2018. március 21-én. A háttérben Lubics Szilvia hosszútávfutó, ultramaratonista, a Spartathlon és az Ultrabalaton ultratávú futóversenyek többszörös győztese (b). MTI Fotó: Varga György)

Honlapunk úgy értesült, hogy a dél-zalai város egyedülálló látványosságába való belépés fizetős lesz, egy belépő díja 500 forintba kerül, de cserében pazar látványban részesül a látogató.