A vízmű szerint megoldódott a vízminőségi probléma Nagykanizsán

Hétfő estétől ismét jó minőségű az ivóvíz Nagykanizsán, ahol péntektől számos háztartásban vízminőségi problémát, sárgás-barnás elszíneződést okozott egy hálózati üzemzavar – közölte az MTI hétfői megkeresésére kedden a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. szolgáltatási igazgatója.

nagykanizsa-koszos-viz

Kendli Richárd válaszában arról írt, hogy pénteken lakossági bejelentések alapján értesült a szolgáltató arról, hogy Nagykanizsa egyes területein vízminőségi problémák léptek fel.
Az ivóvízhálózat ellenőrzése során tapasztalták, hogy „az indokoltnál nagyobb vízelvétel” történt, majd szombat délután derült ki, hogy egy ipartelep belső hálózatának ivóvíz nyomóvezetéke két helyen is keresztben eltört.
Az érintett iparterületen elfolyt jelentős mennyiségű víz miatt a városi hálózat egyes részein felgyorsult az ivóvíz áramlása, ami vízminőségi problémákat okozott. A szolgáltató közlése szerint Nagykanizsán és Újudvaron összesen mintegy 2000 felhasználónál jelentkezett ez a probléma, a sárgás-barnás víz.
Kendli Richárd közölte azt is: a vízminták kémiai, illetve mikroszkópos vizsgálati eredményei szerint az ivóvízben kismértékben határérték feletti vasion-koncentráció, vas-hidroxid-pelyhek és mangánszemcsék fordultak elő „esztétikai jellegű problémát okozva”, de egyéb szennyezés nem volt tapasztalható. A leginkább érintett területen, a nagykanizsai Corvin utcai lakótelepen ezért a napokban tartálykocsival biztosították az ivóvízellátást.
A szolgáltatási igazgató mindehhez hozzátette: hétfő estétől ismét jó a vízminőség a nagykanizsai ivóvízhálózaton.

Nagykanizsa több területén a hét végétől sárgás, szürkés, esetenként sötétbarna víz folyt a háztartások vízcsapjaiból, amely után alkalmanként kisebb mennyiségű üledék is maradt. A történtekkel kapcsolatban hétfőn a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. a társaság a honlapjára kihelyezett közleményében azt írta, hogy a vízminőségi problémának „egészségkárosító hatása nincs, csupán esztétikai jellegű”, a közüzemi hálózatról elérhető ivóvíz közegészségügyileg mindenhol megfelelő. MTI