A rendvédelmi szervek között is a nagykanizsai tűzoltó bizonyult a legerősebbnek!

November 24-én az Országgyűlési Őrség szervezésében rendezték meg az V. Tornyos Kupa Férfi felnőtt Fekvenyomó egyéni és csapatbajnokságot, ahol kiemelkedő zalai vonatkozású eredmény született. Szabó Kornél tűzoltó őrmesterrel a legerősebb tűzoltóval beszélgetünk, aki 192,5 kilogrammos eredményével súlycsoportjában maga mögé parancsolta minden hazai rendvédelmi szerv versenyzőjét.

Kornél 2008-ban szerelt fel tűzoltónak, a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon pedig 2012 óta látja el a szolgálatot! Mindenképp valami olyan szakmát szerettem volna választani, ami kitűnik az átlag, szürke hétköznapi munkák közül, és szerettem volna fizikai adottságaimat is kamatoztatni, mindemellett segíthetek is másoknak. – mesél a kezdetekről Szabó Kornél. Elsődlegesen testnevelési főiskolára jelentkeztem, de inkább a tűzoltóságot választottam, amit a mai napig nem bántam meg.

Gyerekkorom óta sportolok. A foci a kezdetekben nagyon fontos dolog volt nekem, és elég jól is ment! Ez családi „hagyomány” volt nálunk! Nagyapám elég magas szinten űzte a labdarúgást illetve edzősködött is, így hát egyértelmű volt, hogy a családi hagyományokat szeretném továbbvinni a sport terén. 16 éves koromig rúgtam a bőrt, igaz akkor már két éve a súlyzós edzéssel párhuzamosan. Majd a labdát is felváltották a súlyok és csak ennek szenteltem szabadidőmet! Ennek már 15 éve…

– Honnan jött az ötlet, hogy egyáltalán lelátogass a konditerembe és belekezdj sportágadba?

Nagyon vékony voltam középiskolában, kicsivel több, mint ötven kilogrammot nyomtam ekkortájt. Kezdetben csak és kizárólag erősítés, izmosodás céljából kezdtem el, hogy egy kicsit férfiasabb kinézetem legyen,akkor még nem gondoltam volna, hogy versenyezni fogok fekve nyomásban, mert 28 kilogramm volt a maximum súly amit ki tudtam nyomni! Ahogy telt az idő, erősödtem,és a testsúlyomhoz képest már elég komoly súlyokkal tudtam dolgozni. Aztán végül annyira megszerettem, hogy 2010-től megkezdtem versenyszerűen fekvenyomni.

Kornél szerint ez a sport nagyon sok időt, türelmet, odafigyelést igényel! Csak alázattal lehet csinálni, mert az eredményekért keményen meg kell küzdeni, ahogy a többi sportágban is! Igazából ehhez a sporthoz vannak igazítva napjaim, a táplálkozásom az edzéseim is egyaránt! – számolt be az őrmester. Ahhoz hogy megfelelő fejlődést érjek el, nem elég „csak” edzeni, a táplálkozásnak is kulcsszerepe van a jó teljesítményben.

Igazából a reggelimtől elkezdődik az edzésre való felkészülés azzal, hogy miket eszek, ha vége az edzésnek ugyanez folytatódik, hogy regenerálódjak, fejlődjek. Heti öt alkalommal edzek és pihenőnapokon is ugyanúgy odafigyelek, hogy milyen táplálékot viszek be a szervezetembe, mivel az izomzatom fejlődése szempontjából a pihenőnapok is meghatározóak.

Két éve nemzetközi megmérettetéseken is részt vesz Kornél. Az első legnagyobb kihívás számára 2015-ben egy nemzetközi világkupa versenye volt, ahol negyedik helyet sikerült elérnie. Ezt követően sorra érte el a jobbnál jobb eredményeket. 2016-ban, Európa bajnokságon második hely és Világbajnokságon harmadik helyezést ért el. Az idei évben pedig Európa bajnok lett, világkupán második illetve világbajnokságon szintén a dobogó második fokára állhatott fel.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fekvenyomó pontszerző bajnokságán 2014,2016,2017- ben is országos bajnok lett két különböző súlycsoportban is. 2016-ban a Belügyminisztérium rendvédelmi szerveknek rendezett bajnokságán második helyezettje lett saját súlycsoportjának, majd idén meg is nyerte azt. Számára a legkedvesebb eredménye az idén Prágában rendezett világbajnoki második hely és a novemberben megrendezett Belügyminisztériumi országos első hely.
(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)