A Nők 40 programról

Eddig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program, azaz a „nagymamanyugdíj” lehetőségével – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány 2011-ben bevezetett, rendkívül népszerűnek bizonyult családpolitikai intézkedésének a célja az volt, hogy visszaadja a családoknak a nagymamákat, akik így többet lehetnek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a szülők életét.

Tájékoztatása szerint jelenleg 140 ezren kapják meg a Nők 40 program keretében a teljes összegű öregségi nyugdíjat; a programba korábban belépők egy része időközben betöltötte a normál ellátáshoz szükséges kort.

A program azoknak a nőknek szól, akik 40 év munkaviszony, illetve jogosultsági idő után, még a nyugdíjkorhatár elérése előtt szeretnének nyugdíjba vonulni. Alapesetben a 40 év jogosultsági időből legalább 32 évet kell munkajövedelem utáni járulékfizetéssel igazolni, és legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani, függetlenül a gyermekek számától – mondta.

Külön szabály vonatkozik a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermekeket nevelő anyákra; az ő esetükben akár 10 év jogosultsági időt is beszámíthatnak. Külön, még kedvezőbb szabályozás vonatkozik azokra a családokra, amelyekben öt vagy több gyereket neveltek fel, de esetükben is az anyáknak legalább 25 év munkaviszonyt kell igazolniuk.

Kérdésre válaszolva Novák Katalin közölte, a Nők 40 program a 2016-os költségvetésben mintegy 200 milliárd forintos tételt jelent. Hozzátette: a költségvetési előirányzat felülről nyitott, vagyis annyit fordítanak erre a célra, ahányan igénybe tudják venni.
Ugyancsak egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tervezik a férfiakra is kiterjeszteni a programot. Utalt arra, hogy az alaptörvény értelmében a nyugdíjintézkedésekben a nőket külön szabályozással védhetik, a „nagymamanyugdíj” pedig éppen erről szól. MTI