A GE korábbi magyarországi elnökének cége veszi meg a GE fényforrás- és autólámpa-üzletágát

A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, a cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben – közölte a GE a szerdán megkötött megállapodás-tervezetről.

Az amerikai cég MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a tervezett adásvétel keretében a GE több mint 4000, döntően magyarországi munkavállalót, 5 magyarországi gyárat (Budapesten, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Kisvárdán és Hajdúböszörményben), valamint régiószerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek.

A német Jörg Bauer legutóbb a GE Magyarország elnökeként dolgozott. Ehhez a vállalathoz tartozik a fényforrásüzletág Budapesten működő európai, közel-keleti, afrikai és török regionális üzleti központja is.
A tervezett értékesítés része a GE fényforrásüzletágának teljes EMEAT regionális szervezete, beleértve a kereskedelmi területet, a disztribúciós megállapodásokat, a fényforrás- és alkatrészgyárakat, telephelyeket és munkavállalókat, továbbá a vállalat globális autólámpa-üzletágának kereskedelmi szervezetét és gyártókapacitásait.

A tervek szerint az adásvétel – amelynek összegét üzleti titokként kezelik – 2018 közepéig, több lépésben zárulhat. A magyar szervezet és a telephelyek már április elejére átkerülhetnek a leendő új tulajdonoshoz.
A tervezett tranzakcióval létrejövő Tungsram Csoport átmeneti ideig a GE Lighting márkanevet is használná, ezt követően pedig Tungsram márkanév alatt értékesítené a termékeit.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a GE 1989-ben vásárolta meg a Tungsramot, amely a „legtöbb európai piacon több mint egy évszázadig egyet jelentett a világítással”.
A tervezett tranzakció a helyi megállapodásoktól függ, ahol szükséges, a GE az adott ország előírásainak megfelelően konzultál majd a munkavállalók képviselőivel az aláírás előtt. A tervezett adásvétel sikere esetén a cégcsoport új tulajdonosa az EMEAT régió jelenlegi vezetőivel tervezi az új vállalat irányítását.

A GE a fényforrásüzletágában Magyarországon termelt áruinak 99 százalékát exportálja. Öt gyárat üzemeltet Magyarországon: a Budapesti Fényforrásgyárat, a Nagykanizsai Fényforrásgyár és Logisztikai Központot, a Kisvárdai Halogén- és Autólámpagyárat, a Zalaegerszegi Alkatrészgyárat, valamint a Hajdúböszörményi Alkatrészgyárat.

A leendő cég a jelenlegi munkatársakra és a hazai infrastruktúrára építve további növekedést szeretne elérni az innovációra alapozva. MTI

One comment