A DK szerint is szívás a 600 forintos parkolási díj

Decemberben fogadta el a kanizsai közgyűlés az új parkolási rendeletét, melynek nyomán a Magyarország legdrágább fizető parkoló zónája alakult ki az Erzsébet téren. A város ezzel bekerült az országos híradásokba, nem éppen pozitív fényben – hangzott el csütörtökön Horváth Jácintnak, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőjének sajtótájékoztatóján.

 

(Üres parkolók 2017 január első napjaiban a nagykanizsai Erzsébet térnél. Fotó: Vízvári József)

Mint mondták, az elmúlt napokban a tér parkolóinak kihasználtsága alapján bizonyossá vált, hogy új rendelet feleslegesen szigorítja túlságosan a parkolás szabályait az Erzsébet téren, a 600 forintos óránkénti díj pedig nonszensz. Így az intézkedés egyrészt bevételtől fosztja meg a várost, másrészt pedig a legforgalmasabb időszakokban rengeteg üres helyet eredményez.

Ugyanakkor a rendelet változásai hátrányosan érintik a Kanizsán működő vállalkozásokat. Eddig a város kedvezményes bérletekkel segítette azokat a cégeket, akik több munkavállalót foglalkoztatnak: minden cég 3 munkavállaló után jogosult volt egy kedvezményes bérlet vásárlására. Ugyanígy a pedagógusok is érezhették az effajta megbecsülést – eddig. Az idei évtől kizárólag a várakozási övezetben működő vállalkozások válthatnak kedvezményes bérletet, ők sem a foglalkoztatotti létszámukkal arányosan. Az összes többi vállalkozás kizárásra került, és a pedagógusok sem igényelhetnek kedvezményes bérletet. Ráadásul így még inkább terhelik a parkoló gépkocsik az övezet közeli ingyenes utcákat, az ott lakók bosszúságára.

Véleményünk szerint ilyen mértékű változásokat ilyen gyorsan, az érintett felekkel történt egyeztetés nélkül hiba volt megtenni, és szükséges a rendelet újbóli módosítása, és valódi egyeztetések lefolytatása, ami az előkészítés során elmaradt. A parkolási rendszernek is az itt élőket kell szolgálni, nem pedig indokolatlanul korlátozni. Meg kell szüntetni az extrém magas Erzsébet téri parkolási díjat, és a kedvezményes bérletek rendszerét újra kell gondolni, hogy azok, akik sokat tesznek a városért érezzék, hogy a város így is törődik velük – közölte Horváth Jácint.