Nem találtak szabálysértést – Hangos és büdös?

A környéken lakók szerint sérti a nyugalomhoz, az egészséges környezethez való jogukat a Ping-Win Szeráj működése.
A hatósági ellenőrzések, mérések azonban nem találtak problémát. Balogh László képviselő a legutóbbi közgyűlésen – ahogyan fogalmazott – interpellációjával „megfellebbezte” a vendéglátó egység ellen folyó eljárások megszüntetését.



Az üzlet működésében a hatósági ellenőrzések nem találtak kivetnivalót – a környékbelieket viszont zavarja az éjszakai nyitvatartás.

A városatya úgy fogalmazott, a non-stop nyitva tartó üzlettel kapcsolatban az Attila utcaiak azt állítják: zavarja őket a zajkibocsátás, a szagterhelés, a megnövekedett járműforgalom, és a közbiztonság sem olyan már, mint régen. A hatósági ellenőrzések azonban nem találtak szabálysértést, amit a környékbeliek nem értenek. Mint Balogh László elmondta, az ott élők elsősorban az éjszakai nyitvatartást szeretnék korlátozni, lévén az egészséges környezethez való jog megilleti őket.

A képviselő a hatósági ellenőrzések időpontját is kifogásolta, lévén azok nem feltétlenül a legforgalmasabb, legzajosabb időszakban történtek, ezért újabbak elvégzését sürgette. S bár mint mondta, ő alapvetően vállalkozásbarát, de lehet, hogy egy 0-24 órában üzemelő vendéglátóegység nem ilyen lakókörnyezetbe való.

Az interpellációra adott írásbeli válaszában Dénes Sándor polgármester arról adott tájékoztatást, hogy két hatósági eljárás is folyt – kereskedelmi, illetve környezetvédelmi jogkörben. Előbbi azt állapította meg, hogy „a vendéglátóhely működése a lakókörnyezet nyugalmára sem a nappali, sem az éjszakai órákban nem volt zavaró hatással.
A vendéglátóhelyre érkező, illetve onnan távozó járművek, valamint az ott tartózkodó vendégek által okozott zaj nem volt zavaró mértékű.” Így, mivel a kereskedelmi hatóság jogsértést nem tapasztalt, a törvényi szabályozás értelmében nem hozhatott a nyitvatartást korlátozó határozatot.

A környezetvédelmi eljárásban végzett zajszintmérések pedig azt állapították meg, hogy a Ping-Win Szeráj sem nappal, sem éjjel nem lépi túl a megengedett határértéket, így ez az eljárás is befejeződött.

Dénes Sándor ugyanakkor hozzátette, „a lakókörnyezet nyugalmának biztosítása érdekében a vendéglátóegységek éjszakai működését a kereskedelmi hatóság a közterület-felügyelet és a rendőrség közreműködésével folyamatosan ellenőrzi”.
(Forrás és fotó: Kanizsa Újság)