A jövő hét végére mérséklődik a meleg

A következő napokban is sok lesz a napsütés, többfelé 35 fokos meleg valószínű. A hét második felében várható egyre többfelé zápor, zivatar, vasárnap néhol már csak 22 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

(A nagykanizsai Erzsébet tér 2018 nyarán. Fotó: S. Varga György)

Hétfőre, augusztus 20-ára, néhány megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség miatt. Az előrejelzés szerint a sok napsütés mellett elvétve alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, de zápor, zivatar környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 fok között várható, de néhol ennél hűvösebb is lehet. Napközben 31-35 fokig melegszik a levegő.

Kedden is napos idő várható, legfeljebb néhol északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 14-21, a maximumhőmérséklet 30-35 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön sok napsütés mellett néhol lehet zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 14-21, csütörtökön 16-22 fok között alakul. A nappali maximumok szerdán 30-35, csütörtökön 29-34 fok között alakulnak.

Pénteken a napsütés mellett egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökés is lehet. A minimumhőmérséklet 16-22, a maximumhőmérséklet 28-33 fok között alakul.

Szombaton is kisüthet a nap, de összességében több helyen lehet zápor, zivatar. A szél helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. Napközben 26-32 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap is többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. A szél erős, zivatarban viharos is lehet. A minimumhőmérséklet 13-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 22-27 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

Forgalomkorlátozás Nagykanizsán

Ünnepi rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lép érvénybe 2018. augusztus 20-án Nagykanizsán.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy 2018. augusztus 20-án 7 óra és 10 óra között Nagykanizsán, a Deák téri parkoló keleti oldalát lezárják.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!
(Forrás: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Naperőműparkokat adtak át Nagykanizsa határában

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a jelenlegi ciklusban a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken Nagykanizsán.
Cseresnyés Péter két, családi vállalkozások által megvalósított napelempark avatásán beszélt arról, hogy a megújuló energiát termelő beruházások pályázati támogatása nemcsak vállalkozások, de magánszemélyek számára is elérhető.

(Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára (b3), mellette Dénes Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester (b2), ifj. Rétházi Csaba, a Solaria Kft ügyvezetője (j3) és Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője (j2) átvágja a nemzeti színű szalagot az Agro Boy Kft. és a Solaria Kft. által megépített naperőműparkok átadásán Nagykanizsa határában 2018. augusztus 17-én. (MTI Fotó: Varga György)

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamai 2020-ig vállalták, hogy a felhasznált energia legalább 13 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezik. Magyarország ezt a vállalást 2016-ban túlteljesítette, már akkor meghaladta ugyanis a 14 százalékot a megújuló energia aránya.

A kormány célkitűzéseinek megfelelően az ITM folyamatosan keresi azokat a technológiai és támogatási lehetőségeket, amelyek ezt az arányt még tovább javítják. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás – említette Cseresnyés Péter.

Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője az átadáson közölte: a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani.
A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4000 napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot napokon belül rákapcsolják az E.ON energiahálózatára – jelezte az ügyvezető.

Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) arról tett említést, hogy a Nap még ötmilliárd évig biztosít energiát a Földnek, ezt pedig ki kell használni. Nagykanizsán egyebek közt oktatási intézmények, a kórház és a polgármesteri hivatal tetején is szereltek fel napelemtáblákat, amelyek villamosenergia-költségekben jelentős, akár 40 százalékot is elérő költségmegtakarítást eredményeznek. MTI

Sok napsütés, nyárias meleg lesz a hosszú hétvégén

Sok napsütés várható az ünnepi hosszú hétvégén 30 fok feletti maximumokkal. Csak helyenként fordulhat elő zápor, zivatar.
A szél zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos.
Az augusztus 20-ai központi rendezvényeket várhatóan nem zavarja meg veszélyes időjárási jelenség – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

(A nagykanizsai Fő út nyáron. Fotó: S. Varga György)

Pénteken sok napsütés várható. Elsősorban az ország keleti felében valószínű helyenként zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20 fok között várható, de helyenként ennél is hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 28-32 fok között valószínű.

Szombaton is napos idő lesz, elsősorban a déli és az északkeleti határvidéken alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. Napközben 29-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap is napos idő lesz, néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet 15-21, a maximumhőmérséklet 29-33 fok között alakul.

Augusztus 20-án, hétfőn sok napsütés várható, legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő zápor, zivatar.
A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 28-33 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Vihar – Kidőlt fákhoz riasztották a kanizsai tűzoltókat

A kedd délutáni viharral kapcsolatban négy esetben kellett Nagykanizsa területén beavatkozniuk a tűzoltóknak.
Az említett esetek mindegyikében kidőlt fák eltávolításához riasztották a helyi hivatásos lánglovagokat.
Személyi sérülés egy esetben sem történt – írta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

(Felhőszakadás Nagykanizsán 2018.08.14-én. Fotó: S. Varga György)

A viharról Sziveszter Shamen Szalai ezt a videót készítette.

A kanizsai felhőszakadásról egy rövid videót kaptunk Bogdán Tibor Jánostól. Köszönjük szépen!

A páncélszekrény mellett a lány szívét is ellopta

Gondolt-e már arra, hogy aki kifoszthatja, aki vagyonától megszabadíthatja, talán akár a közvetlen környezetében lesz található? Valószínűleg ez vajmi kevesekben merülne fel abban a pillanatban, amikor szembesülnek a ténnyel, hogy értékeiknek lába kélt. Egy hévízi családdal épp ez történt. A rosszfiú vőjelölt nem csupán lányuk szívét lopta el, de szép összegű megtakarításaikat is meglovasította, méghozzá kétszer is. Hogyan történhetett ez meg? S hogyan lehet az ilyen, több, mint kellemetlen ügyeknek elejét venni?

(A fotó illusztráció)
A bűneset

Bármilyen hihetetlen, a Zala megyei rablásban a férfi barátnője, azaz a család saját lánya is aktívan közreműködött, miután úgy beleszeretett az illetőbe, hogy bármire hajlandó volt érte, vagy vele. A szülők megbíztak a „vőben”, s persze gyermekükben is. – Szerencsétlenségükre, ugyanis míg ők külföldön tartózkodtak, bérelt lakásuk trezorja a lánynál hagyott kulccsal nyílt ki.

A dologra nem derült fény azonnal, amikor a szülők hazaérkeztek, hiszen eszükbe sem jutott az egyszerű széf tartalmát ellenőrizni. Ezért csak két hónap elteltével jöttek rá, hogy eltűnt kétmillió forintjuk és ezer eurójuk. Ezt követően a lányt eltiltották a férfitól és természetesen rendőrségi feljelentést is tettek, miközben a széfet egy másikra cserélték, és az azt tartalmazó szekrény zárja is kicserélésre került. Ez azonban nem bizonyult elegendőnek, mivel a rabló már birtokában volt azon információknak, miszerint a házaspár hamarosan újra külföldi útra megy. Így egy hónap elteltével a férfinak másodjára is lehetősége nyílt szert tenni egy nagyobb értékű zsákmányra, ismét a lány segítségével, aki minden további nélkül beengedte őt a házba, hiszen a férfi nem csak a vagyon további részét, de a lányt is meg szerette volna szöktetni, legalábbis állítása szerint.

Ezúttal az egész széfet magával vitte annak teljes tartalmával, aminek köszönhetően így az első rablást megfejelte további 4,5 millió forinttal és hozzá majdnem 11 ezer euróval, továbbá sokat érő arany ékszerekkel és nyeremény-betétkönyvekkel. A bűnöző a szép summájú zsákmányt ideiglenesen a helyi romkertben rejtette el, mert úgy gondolta, egymaga nem bírja teljesen véghez vinni tervét, ezért egy keszthelyi ismerősét hívta segítségül a továbbiakhoz. A döbbenetes eset folytatására viszont, a korábbiak kapcsán már hamarabb fény derült, az elkövetők lebuktak. A folytatólagosan elkövetett lopások miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség emelt vádat a gaztettet elkövető ellen, cinkostársának pedig bűnpártolás miatt kell felelnie.

Tanulság és megelőzés

Mint az bebizonyosodott, még a közvetlen ismerőseinkben, családtagjainkban sem mindig bízhatunk meg maradéktalanul. Amennyiben a háznál tartott megtakarításainkat, vagyonunkat és egyéb értékeinket teljes biztonságban szeretnénk tudni, nem elegendő egy egyszerű, kulcsos trezor e célra, hiszen annak tartalma könnyedén megszerezhető még úgy is, ha nincs, aki a zárat nyitó kulcsot egyenest a rabló markába adja. Ilyen esetben célszerű beruházni egy eladó páncélszekrénybe, ami a bútorszéfeknél lényegesen nagyobb védelmet nyújt, mivel több rétegű acélfallal, fúrás és lángvágó elleni védelemmel, 3 vagy 4 irányú hevederzárral, és/vagy számkombinációs zárral is ellátott, sőt riasztórendszerbe is beköthető, az átfogó védelem érdekében. Azt pedig, hogy akár pár napra, akár huzamosabb időre elhagyjuk a lakást, lehetőleg ne közöljük senkivel, vagy bizonyosodjunk meg arról, hogy e tény nem kerülhet illetéktelen kezekbe!

Cikk forrása: https://www.saffortszef.hu/

Felelőtlenség miatt gyulladtak ki tüzek Nagykanizsán

Vasárnap két tűz is keletkezett az emberi felelőtlenség miatt Nagykanizsán.

Kora délután felhalmozott fakupac égett a Dongási úton, majd később, este 20 óra előtt a Csengery utcában hulladékok kaptak kaptak lángra.

Mindkét tüzet rövid idő alatt eloltották a kanizsai hivatásos tűzoltók – számolt be híradásában a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

(Hulladék égett Nagykanizsán a Csengery utcában. Fotó: Nagykanizsa HTP – BM OKF Médiaszerver)

A következő napokban is kánikula várható

A következő napokban néhol ismét 35 fokig melegedhet a levegő, a hét második felében is csak kissé mérséklődik a kánikula, maradnak a 30 fok körüli maximumok. Emellett sok lesz a napsütés, csak helyenként várható zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.(Sissy cseppekkel Nagykanizsán. Fotó: Dél-Zala Press archív)

Hétfőn sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű. Több helyen megélénkül, helyenként meg is erősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 31-35 fok között valószínű. A tartós hőség miatt hétfőre Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden is sok napsütés várható. Szórványosan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. Előbb a Dunántúlon, majd estére már a Tiszántúlon is megerősödik a szél. Zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A leghidegebb órákban 15-22 fok lehet. Napközben a Dunántúlon 26-30, máshol 31-35 fokig melegszik a levegő.

Szerdán több órára kisüt a nap. Helyenként, legnagyobb eséllyel a Tiszántúlon és északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A minimumhőmérséklet 13-20, a maximumhőmérséklet 27-32 fok között alakul.

Csütörtökön napos idő várható, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 13-20 fok lesz. Napközben 27-32 fokig melegszik a levegő.

Pénteken, szombaton és vasárnap is napos idő várható, helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet pénteken 14-21, szombaton 15-22, vasárnap 14-21 fok között valószínű. A nappali maximumok pénteken 28-33, szombaton és vasárnap 27-32 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben. MTI

1 2 3 145