November 21-én újra Tortafesztivál Nagykanizsán

November 21-én (szombaton) ismét megrendezik Nagykanizsán a Tortafesztivált.

A versennyel, programokkal fűszerezett népszerű programra november 16-ig várják az amatőr és profi csapatok jelentkezését.

A nevezés díjmentes. A jelentkezési szándékot  a tortafesztivalnagykanizsa@gmail.com email-címre kérik küldeni, ahonnan válaszként minden jelentkező megkapja a versenykiírást.

A nevezéshez meg kell írni a csapat nevét, telefonos elérhetőségét és hogy milyen kategóriában száll ringbe a tortafesztiválon.

További információk kérhetők a 06/30/717-8560-as telefonszámon.

A rendezvény ingyen, belépő nélkül látogatható.

nagykanizsa tortafesztivál 2015 - 1

nagykanizsa tortafesztivál 2015 - 2

A napraforgós lett a Balaton fagyija

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen – olvasható a Balaton Turizmus Szövetség MTI-nek küldött közleményében.
A versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő, hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.
 

florida fagyizó balatonmáriafürdő

(A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó különdíjas Gesztenyés álom fagyija)

Idén a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija-díját. A zsűri különdíjat adott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) gesztenyés álom, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda almaszimfónia (muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó almádi házi krémes fagylaltjáért.

zalakaros szilágyi cukrászda

(A zalakarosi Szilágyi Cukrászda különdíjas fagyija az Alma Szimfónia)

Az idei nyertes fagylalt készítője, Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáinak, hogy nemcsak a drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a “mi kis szotyinkból is”.
A versenyt a régiós szövetség idén is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretében hirdette meg. A felhívásra csaknem 30 fagylaltot neveztek a tó környéki cukrászdák és fagyizók. A versenyhez saját, navigációval ellátott webes alkalmazás is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben tájékozódhassanak és juthassanak el a helyszínekre. Az alkalmazást a rendezvény holnapján lehet elérni.

Május 3-án a négytagú zsűri 300 km-t autózva járta végig a helyszíneket és kóstolta végig a fagylaltokat. A bírálat fő szempontja volt az íz, a harmónia, az illat, a kreativitás, a felhasznált anyagok, az állag és a dekoráció.
Meszes István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oktatási bizottságának és a zsűri elnöke a győztes fagylaltról elmondta, hogy “kiváló az utóíze, az állaga nagyon selymes, krémes, amilyennek egy jó fagylaltnak lennie kell”.

Hódító útján Molnárék házi lekvárja

Vitathatatlanul a kézműves termékek hajnalát éljük. Egyre nagyobb igény mutatkozik a vásárlók részéről a minőségi, eredeti élelmiszerre, mely népegészségügyi szempontból is igen fontos, másfelől a kultúránk is egyre komolyabb szerepet kap a globalizáció közepette. A DélZalaPress és olvasói is rajonganak az ilyesfajta termékekért, így ezúttal a zalakarosi Molnár család lekvárjait mutatjuk be. Molnár Veronikával, az ötletgazdával és termékeik menedzserével beszélgettünk.

Úgy tudom elég széles a családi kézműves termékek szortimentje. Miket készítetek?

Finom és egészséges

Finom és egészséges

Igen. A legtöbb termékünk házi készítésű lekvárkülönlegesség, de megtalálható közöttük a hagyományos ízek is, mint a hagyományos szilvalekvár és a kajszibarack lekvár. Ezeken felül készítünk még chutneyt (csatni), ami egy indiai eredetű lekvár, ezt húsokhoz kell fogyasztani. Fűszeres, pikáns íze különlegessé teszi a leghétköznapibb húsokat is, de fogyasztható még halakhoz és sajthoz is. A chutney nagy népszerűségnek örvend, pont az egyedisége miatt, és szeretnénk a későbbiekben is bővíteni a kínálatot belőle.

Különlegességünk még a nyírfacukorral (xilit) készült lekvárok, amiket cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják.

Mióta foglalkoztok a kézműves lekvárok készítésével?

Még egy éve sincs, hogy megfogalmazódott bennünk az ötlet, hogy a felhalmozódott gyümölcstermést valahogy felhasználjuk. Így jött az ötlet, hogy csináljunk belőle lekvárt. Ezelőtt is őstermelői státuszunk volt, már több éve, most pedig kistermelők lettünk. 

Az összes gyümölcs és zöldség a saját területeinken terem meg, főleg Zalakaroson, de van földünk Zalamerenyén is.

A miénk, egy igazi családi „vállalkozás”. Édesapám Tibor, megműveli a földeket, gondozza a fákat. Édesanyám Klári, a lekvárguru, ő főzi be az összes lekvárt és kísérletezi ki a finomabbnál finomabb ízeket, jómagam pedig a marketingért és designért vagyok felelős, illetve intézem a vásári megjelenéseket.

Apropó: Viszonylag sok helyen látni benneteket, főként Zalakaroson, és most, hogy említed, gyakran jelentek meg vásárokon is. Mekkora volumenben tudjátok ellátni a vevőket?

bexpo017

“Házas élet a legszebb a világon”. De legalábbis lekvárral elmegy…

Igen a legtöbbször Zalakaroson vagyunk, mivel ez nekünk helyben van. Vagy a termelői piacon vagy a zalakarosi rendezvényeken vagyunk megtalálhatóak, de voltunk már Nagykanizsán is a Dödölle fesztiválon, vagy a Vásárolj Kanizsán termelői piacon.
Amire a legbüszkébbek vagyunk, az az idén először megrendezésre került Bakony Expo, amire meghívást kaptunk.

Több mint 60 kiállító vett részt a Veszprém Arénában a termelői vásáron és rajtunk kívül még 2 kiállítóval képviseltünk Zala megyét.

Sajnos jelenleg a készleteink még végesek, de azért megpróbálunk minél több terméket, minél nagyobb választékban előállítani. Sosem főzünk nagy mennyiségben, ettől lesznek különlegesek a lekvárok, nem vagyunk nagyüzem. A hazai ízeket varázsoljuk az asztalokra. Szerencsére egyre több a visszatérő vásárlónk, akik mindig meg voltak elégedve a termékeinkkel.
Voltak már megkeresések bio-boltoktól is, Budapestről is, akik szerették volna értékesíteni a termékeinket, de egyelőre ilyen nagy volumenben nem gondolkozunk.

Mik a tervetek a kézművességgel és a termékeitekkel?

Nagy álmunk, hogy egyszer tudunk nyitni egy lekváros-házat, ahol meg lehetne helyben

A hagyományosból is akad bőven...

A hagyományosból is akad bőven…

vásárolni a lekvárokat, vagy akár a látogató el is készíthetné a saját lekvárját. Meg lehetne tanulni a fortélyokat, illetve lehetne kóstolni is. Ehhez kapcsolódóan szeretnénk egy webshopot is létrehozni és akár házhoz szállítással is foglalkozni.
Ez egyelőre csak terv, a közeljövőben viszont mindenképp gondolkodunk piacnövelésen. Szeretnénk az országban mindenfelé rendezvényeken részt venni és természetesen a környéken is terjeszkedni.

De ami a legfontosabb, hogy szeretnénk bevezetni a köztudatba a kistermelőtől való vásárlást, hiszen sokkal egészségesebb termékeket tehetünk az asztalra, garantáltan hazai terményekből előállítva.

Nekünk pedig nincs más dolgunk, mint ebben támogatni, és messzire vinni a hírét a lekvároknak. Na és persze fogyasztani… 🙂

Karácsonyi diótorta

Vendégvàràs, izgalom, paleo vacsora, új receptek, a szüleim és az egyik tesóm a pàrjàval …. A desszert a képen làtható diótorta…

Hozzàvalók a tésztàhoz:
6 tojàs
6 ek eritrit
150 gr daràlt dió
50 gr mandulaliszt (helyettesíthető dióval)
1 tk szódabikarbóna
Fél kk vanília
Csipet só

Krém hozzàvalói:
3,3 cl cocomas annyi vízzel
felöntve, hogy kb 1 dl kókusztej legyen belőle
90 gr eritrit
130 gr daràlt dió
1 ek liszt (pl.:nyílgyökérliszt)
150 gr laktózmentes teavaj
Rum/diólikőr ízlés szerint

A tojàsok fehérjét a csipet sóval kemény habbà verem, majd tovàbbkeverem az eritrittel. Végül pedig hozzàadom a tojàssàrgàjàt, és a szàraz hozzàvalókat. Sütőpapírral kibélelt tortaformàban 180 fokon 35 perc alatt elkészül.
Ràcson kihűtjük, majd óvatosan hàrom felé vàgjuk.

A krémhez felraktam a tejet melegíteni majd belekevertem az eritritet és amikor elolvadt akkor a tűzről levéve hozzàadtam a daràlt diót, a lisztet és a szobahőmérsékletű vajat és végül a rumot. Mikor kihűlt habverővel pàr perc alatt habosra kevertem.
Ezt a krémet kentem aztàn a rétegek közé, a tetejére és az oldalàra is .

Nagyon finom…valamit azonban nem értek…àllt egy napot a hűtőben és az eritrit ropogott evéskor egy kicsit a fogam alatt…
3 verzió ennek az elkerülésére:
Ledaràlom az eritritet
Mézet rakok a krémbe
Tovàbb verem a krémet

Nagyon finom, rumos, diós, könnyű!

Érdemes kipróbàlni, az ünnepekre is kívàló desszert

-HelloPaleo-

Paleo magos zsemle

Újítani akartam egy kicsit a pékàrukat illetően, így gondoltam kreàlok gyorsan pàr kis zsemlét egy kicsit vàltoztatva az egyik kenyerem receptjét.

Nekem nagyon ízlik, azt hiszem mostanàban ez lesz az egyik kedvenc!

Hozzàvalók 8 kisebb zsemléhez:
4 tojàs
160 gr víz
4 ek útifűmaghéj
4 ek olivaolaj
1,5 kk só és szódabikarbóna
1 kk aszkorbinsav
100 gr mandulaliszt
50 gr amaràntliszt
65 gr lenmagpehely
35 gr kókuszliszt
35 gr szezàmpehely
Magok a díszítéshez

A tojàsokat felverjük, majd mehet bele a víz, az olaj és az útifűmaghéj. Hagyjuk egy kicsit àllni, majd adjuk hozzà a sót, az aszkorbinsavat és a szódabikarbónàt és pàr perc múlva a többi szàraz hozzàvalót. (Kóstoljàtok meg, hogy elég sós-e nektek, mert néha egy kicsit sótlanul sütök.)
Jól dolgozzuk össze a masszàt és nedves kézzel formàzzunk belőle kisebb bucikat. A tetejét szórjuk meg kedvünk szerint magokkal.

190 fokon 20 percig sütöttem légkeverésen, majd 160 fokon tovàbbi 10-15 percet.

-HelloPaleo-

Őszi paleo almáspite

Ősz, almaszezon, dió, fahéj, édes illat a lakásban és a meleg, amit a sütő ad…de szeretem!
Gondolom kitaláltátok már, hogy mit sütöttem…paleo almáspitét!

1970481_1483229698626811_680324558284868207_n

Hozzávalók egy 25×30 cm-es pitéhez:
3 nagyobb tojás
1 citrom reszelt héja és leve
3-4 ek méz (én 3-t raktam)
150 gr darált dió
100 gr kókuszliszt
70 gr mandulaliszt
2 ek olivaolaj
Késhegynyi szódabikarbóna
Csipet só

A fenti hozzávalókat összekeverjük és várunk egy kicsit, hogy a kókuszliszt megszívja magát és kézzel formázható tésztát kapjunk. Ha lágy, akkor rakjunk hozzá egy kis amarántlisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 6 percig 180 fokon süsüssük. Kivéve a sütőből simítsuk a tésztára az 1,5 kg reszelt fahéjas almát, melyből nyomjuk ki egy kicsit a levét, hogy ne legyen túl vizes. A fahéjas almalevet igyátok meg, nagyon fincsi és tele van vitaminnal, valamint a fahéj nagyon sok mindenre jó!
A tetejét szórjuk meg egy marék darált dióval, egy kis kókuszliszttel, mandulaforgánccsal, csurgassunk rá kis mézet és végül díszíthetjük egy kis fahéjjal is.
További 30 percig süssük 180 fokon.

Nekem nagyon ízlik. Megmondom őszintén, hogy nem volt kedvem lapokat nyújtani, sodorni stb., ezért született meg ebben a formában a recept, hogy csak az alján van tészta. Szerintem így is nagyon guszta a teteje és nekem egyáltalán nem hiányzik. Az íze pedig talán egy kicsit finomabb a diónak és a méznek köszönhetően, mint a hagyományos változata.

Jó sütögetést mindenkinek!

-HelloPaleo-

Nutellafüggők figyelem!

Mivel a párom egész héten nutellás fagyit evett és minden alkalommal kinéztem a szájából, gondoltam elkészítem az én kis saját nutellámat!

10304710_1476982992584815_570812541289101468_n

Több receptet megnéztem az interneten mire sikerült összehoznom egy nagyon-nagyon finomat…mondanom sem kell már émelygek annyit sikerült belőle ennem!

Hozzávalók:
200 gr törökmogyoró
150 gr 85%-os étcsokolàdé
Kakaópor
Kókuszolaj
Méz
Vanília

A törökmogyorót 180 fok légkeverésen 10 percig sütöttem, majd konyharuhàba tettem és a kezemmel alaposan megnyomkodtam, egymàshoz dörzsöltem, hogy lejöjjön a héja!
Miutàn kihűlt, aprítógépben pàr percig aprítottam, majd hozzàraktam 2-3 ek kókuszolajat és ugyanannyi vizet. Ezt kb 5 percig újra daràltam. A lényeg, hogy próbàljuk a legselymesebbre daràlni.
Ezt követően önthetjük bele a gőz felett megolvasztott már kihűlt étcsokis masszát, ami a következőkből áll:

150 gr étcsoki, 1 ek kakaópor, vanília, 3 ek méz, 2 ek kókuszolaj
Ezt ismét aprítjuk pàr percig. Kóstolgassuk, hogy milyen édes, csokis stb.

Én a felébe cocomast raktam, csak kanállal belekevertem, mert a páromnak túl étcsokis volt…nem tudja mi a jó… A világosabb színű a képen a kókusztejes.

Próbáljátok ki!

-HelloPaleo-

Míves darabok – beszélgetés Burján Emesével, az ötcsillagos joghurtok megalkotójával

Napjainkban újra előtérbe kerülnek a minőségi, kézműves termékek az élelmiszerboltokban kapható tömegtermékek helyett. Egyrészt táplálkozási szokásaink változása, másrészt az egészségmegőrzés miatt. Az igény egyre nagyobb arányban mutatkozik talán az eredetiség, a megbízhatóság, és a természetesség miatt is rájuk. Az eszteregnyei kézműves “Míves” joghurtok megteremtőjével, Burján Emesével beszélgettünk minderről.

Mi volt a Míves Joghurt megalkotásának hátterében?

…volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg…

IMG_9055

Tej tehénből

Egy kicsit minden. Túl sokáig használtam a racionálisabb agyféltekémet azelőtt, és már nagyon hiányzott valami kreatív, mégis produktív munka – a családnak meg én hiányoztam.  Ezért kerestem az otthoni elfoglaltságot. A saját konyhámban mindig is szerettem bíbelődni a tejjel, persze szigorúan a falusi, házi tejjel. Magunknak már több, mint húsz éve készítgetek házi tejtermékeket. És persze volt egy kitalált képem arról, én milyen joghurtot vennék meg… de olyat nem lehetett kapni.

 

Hogyan készülnek a joghurtok?

IMG_9073Pont úgy, mint régen. Nagyon finom tehéntej az alapanyag, egy legeltetett és szeretgetett állattól, nem pedig istállóba zárt, zöld füvet sosem látott „nagyüzemi” tehenektől. Ez az alap. A joghurt alatt levő gyümölcsszószok is frissen készülnek, így mindig az idény-gyümölcsökből van a legtöbbféle íz. Persze a szezoncsúcson, a legfinomabb gyümölcsérési időben a mélyhűtőket is teletöltjük- most épp szilvaszósszal… A szószokba friss, csak hőkezeléssel „tartósított” gyümölcsdarabok kerülnek. Az alsó, gyümölcsdarabokkal bőven meghintett rétegre merjük a natúr, nem édes joghurtot. A gyümölcsök is sajátok, vagy ha nem, hát lehetőség szerint a faluból és a környékről, ismerős termelőktől kerülnek hozzám. A „mívességet” a dobozkán még kézi díszítéssel is fokozzuk, ahogy az ízesítés is kézzel írva kerül a címkékre.

Mi a célotok a Míves Joghurtokkal? Milyen jövőképe van a manufaktúrának?

Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre.

2014-07-24 15.43.34

A gyümölcs, az tényleg gyümölcs

Finom és szerethető terméket szeretnék készíteni, nagy gondossággal, nem túl nagy mennyiségben. Pont olyat és pont azt adom a vevőimnek, amit a családomnak is. Bajba is kerülök néha, mert a három gyermekem rendszeresen fosztogatja a hűtőket…még szerencse, hogy nem csak az evésben segítenek. Fontos szempont még, hogy a joghurtunk egészséges is legyen. Ezért a joghurtréteg natúr, semmi hozzáadott anyagot nem tartalmaz a finom, tejszínes tejen és az élőflórán kívül (cukrot semmiképp). A termék édességét a szósz és a gyümölcsök saját fruktóz tartalma adja. Akad is panasz néha, hogy ez a joghurt a gyári termékekhez képest nem elég édes. Ez igaz, de nem véletlen. Én a természetes, nem agyoncukrozott ízekben hiszek. Gyermekeinkkel is akkor teszünk jót, ha visszaszoktatjuk őket a hagyományos ízekre. A gyerekek nincsenek alapból elrontva: tapasztalatból mondom, hogy nagyon szeretik ezt a terméket. Inkább fűszerezve játszunk az ízekkel. Most például éppen mézes-körtés joghurt készül, hársfaszörppel ízesítve… vagy előtte szegfűszeges-fahéjas szilvás.  Nagyon finomak, bátran meg lehet kóstolni!

Mi a különbség a Míves Joghurt és a bolti joghurt között?

A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie.

2014-07-17 17.11.00A bolti joghurtok között is van jobb és rosszabb,  de csak a házi, kézzel készült termékek minden egyes darabjában van ott a szeretet és a törődés. Ez nem klisé, és persze nem csak a joghurtra igaz, hanem valamennyi kézműves termékre, készítse bárki is azt. Én minden málnaszembe belenézek, mielőtt a szószba pottyantom és joghurtot merek rá… Mindent megkóstolok, és csak finom ízű, egészséges gyümölcsöket teszek el.  A Míves joghurtban minden benne van, aminek benne kell lenni, és semmi nincs benne, aminek nem szabad benne lennie. Ráadásul még élőflórás is, vagyis a legtöbb bolti joghurttal szemben nagyon jó élettani hatású. Diétákhoz, sportolásnál kitűnőenhasználható. Rendkívül segítő hatással van az emésztőrendszerre is, amely az emberi szervezet „tisztítóműve”.

Hogyan érhetőek el a termékek?

IMG_9083Mivel nem túl nagy mennyiségben készülnek, a tipikus az, hogy házhoz viszem vagy házhoz jönnek érte. Neten és telefonon is rendelhető, hat darabtól pedig Eszteregnye-Kanizsa környékén felár nélkül kiszállítjuk. Sok vevő keres meg mások ajánlására. Szerencsére terjed a finom joghurt híre szájról szájra, és ennél nem is kell jobb reklám.

A Míves Tejmanufaktúra telefonszáma : 06/20/551-6112.

E-mail: mivesjoghurt@zoldnet.hu.

1 2 3 4 5