Felavatták Zalakaros első cégérét

A 40 éves családi vállalkozás a fejlődő fürdővárossal együtt nőtt nagyra

Zalakaros első cégérét avatták fel kedden. Az eseményen Novák Ferenc Zalakaros város polgármestere is részt vett, aki a város elismerő oklevelét adta a Szilágyi családnak a négy évtizednyi üzleti és közéleti szerepvállalásuk elismeréseként. A település első cukrászdája idén ünnepli alapításának 40 éves jubileumát. A Szilágyi Cukrászda együtt nőtt az immár 20 éves zalakarosi fürdővárossal. A Szilágyi István aranykoszorús cukrászmester által alapított családi mikro vállalkozásból az elmúlt évtizedekben egy 20 fős, 2 cukrászdai egységgel és egy termelőüzemmel rendelkező sikeres vállalkozás lett.

Tiroli rétessel és karamell fagylalttal kezdődött

Szilágyi István alföldi szegény legényként is szerette volna megédesíteni a hétköznapokat. Cukrászinasként a fővárosban, a híres Vörösmarty cukrászdában (a mostani Gerbeaud) Klöpfler Lajos mestercukrásztól tanulta meg a mesterség minden apró trükkjét. Már az iskolában szakmai versenyt nyert, amely elvégzése után cukrászsegédként járta be az ország különböző vidékeit és cukrászdáit. Körutazása során Balatonfenyvesen ismerkedett meg későbbi feleségével Irénkével, akivel közösen költöztek a zalai régióba. Itt a zalakarosi gyógyfürdővel egyidőben nyitották meg családi segítséggel a falu széli kis cukrászdát, amelynek ízei innen indultak hódító útjukra.

 

A szívvel-lélekkel, és István addigra megszerzett cukrász mesterlevél fokozatának minden tudásával, készült Tiroli rétes, a saját fejlesztésű Szilágyi torta vagy a legendás karamell fagylalt hamar népszerűvé tette a kis cukrászüzemet. A várossal együtt a Szilágyi család és az üzlet is gyarapodott. A 80-as években már a strandfürdőn belül is árusítottak, míg 92-ben egy kerthelyiséggel kellett megtoldania cukrászdát, amely szintén csak átmenetileg elégítette ki a növekvő keresletet.

 

Később a már addigra felcseperedő gyerekek szakértelmével a 2000-es évek elején gyarapodott tovább, közel nyolcvan fő befogadására alkalmas cukrászdává a Szilágyi, amely addigra már tényleges márkanévként csengett a helyiek és turisták fejében egyaránt. Az alapító Szilágyi István munkássága koronájaként, halálával megegyező évben, 2009-ben megkapta az Aranykoszorús Mestercukrász kitüntetést, amely a mai napig díszíti a karosi cukrászda falát. A családi vállalkozást jelenleg az alapító két lánygyermeke Mónika és Judit irányítja, a szüleiktől örökölt lelkesedéssel és odaadással.

 

A töretlen fejlődés jeleként nyitották meg Nagykanizsa belvárosában a második cukrászdát, amely azóta a kanizsaiak szívét is meghódította.

Az elmúlt 40 esztendő képeiből egy kis videó is készült.