Rendhagyó majális Veresegyházán

A Veresi Majális a Fenyveserdőben 2017. május1-én kerül újra megrendezésre, ahová mindenkit várnak, aki szívesen megismerkedne a pálinka különlegességeivel. A vendégek találkozhatnak zenével, tánccal, kirakodóvásárral, étellel-itallal. A nap folyamán kipróbálhatják az íjászatot és a lovaglást. A veresi táncosok előadását tekinthetik meg az érdeklődők, valamint vendégük lesz a Bojtorján zenekar is. A nap folyamán rendhagyó Májusfa-állítás is lesz, a gyerekeket egész nap egészségtábor, valamint játszóház fogadja. A veresi cégek sátraiban közelebbről is megismerhetik, illetve haza is vihetnek a kiválasztott termékekből. Külön bor- és pálinkaházban találkozhatnak a legkülönfélébb italokkal.

Veresegyházán egy helyen valósul meg a pálinkafőzés technikájának elsajátítása és a pálinkakóstolás lehetősége. A Veresegyháziak számára fontos a hagyományok tisztelete és annak megőrzése. Veresegyháza városában a magyarság szimbóluma ölt testet.  A Veresi Pálinkaház feladataként és céljaként tűzte ki, hogy megmutassa és lehetőséget adjon azoknak, akik többet szeretnének tudni a pálinkakészítésről és annak fogyasztásáról egyaránt. felül lehetőséget biztosítunk, hogy a párlatokat megvásárolhassák az érdeklődők. A készítők nagy álma vált valóra egy olyan helyen, ahol a múlt a jelen és a jövő egyszerre jelenik meg, mindez a hagyományos „kisüsti pálinka” zászlaja alatt. A vidéki gazdálkodás, a természet szeretete és sokszínűsége akár a gyümölcsök adta ízek és illatok varázslatos világa. Hagyományos, kétüstös lepárló berendezéssel szolgálják ki a bérfőzési igényeket. A kóstoló ceremóniákról és program lehetőségekről sem feledkeznek meg. Cégek, baráti társaságok, események, születés-névnapok, meglepetés események és még sok más eseménynek adnak otthont.

A pálinkakóstólás a Veresi Pálinkaházban csak 18 évét betöltöttek számára lehetséges, minimum négy főtől húsz főig tudják fogadni a vendégeket. Megtekinthetik milyen technológiával készülnek a pálinkák, a két üstös főzési módról szakszerű tájékoztatást kapnak, esetenként működés közben is. Pálinka kóstolására folyamatosan lehetőség van. A pálinkakóstoló program keretében megismerkedhetnek a vendégek a pálinka és gyümölcspárlatok történetével, földrajzi elterjedésével, külföldi és belföldi hagyományaival és a fogyasztási javaslatokkal. A program végén kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak a vendégeknek, illetve igény esetén sofőrszolgálatot is igénybe vehetnek.

Olasz ételek hétvégéje a kanizsai Platanusban

Márciustól minden hétvégén újdonsággal várja vendégeit a nagykanizsai Platanus Étterem.
Most szombaton és vasárnap (március 11-12.) tradicionális olasz ételekkel várják kedves vendégeiket.

A menüsor:

Választható levesek:

Árpaleves (gerstl) vörösbabbal vagy citromillatú csirkeleves tortellinivel.
Választható főételek:

Spenótos csirkés rizottó, vagy Saltinbocca (szűzpecsenye pármai sonkával és zsályával) vagy Salsiccia romana (fűszeres, darálthúsos gombóc paradicsom mártásban).
Deszert: Pannacotta.

A cikk megosztói közül szombat reggel 8 órakor egy kétszemélyes olasz jellegű étkezést sorsolunk ki, amely most szombaton és vasárnap fogyasztható el a Platanusban. Írjátok ki a Facebookra, hogy osztva 🙂
Jó étvágyat és hajrá!

Fánkfesztivál Kanizsán – Videó

Pénteken vette kezdetét a IX. Országos Farsangi Fánkfesztivál Nagykanizsán.
A részletes programot ITT TALÁLJÁTOK.

Az ezúttal kétnapos program napjainak eseményeiről Vízvári József kanizsai újságíró készített fotókat, a fényképekből pedig a délzalapress.hu (KanizsaPress) állított ösze egy kis videót.
Következzen tehát a kanizsai fánkfeszt eseményeinek néhány érdekes pillanata.

Nagykanizsa Fánkfesztivál 2017

Új helyszínen, kétnaposra bővítve rendezik meg idén a kilencedik Országos Farsangi Fánkfesztivált Nagykanizsán, ahol várhatóan idén is több tucatnyi változatban, ezerszámra fogy majd a farsangi finomság – számoltunk be legutóbb Gasztropress rovatunkban.

Most pedig közre adjuk a részletes programot, melyek egy része az Erzsébet téren, másik része pedig a Kanizsa Plaza-ban lesz.

A IX. Országos Farsangi Fánkfesztivál szervezője a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház.

Jó szórakozást kívánunk!

Február 25-én (szombaton) 11-12 óra között a  Széchenyi tér-Fő út-Erzsébet tér-Kalmár utca-Európa Tanács u. 2, a IX. Országos Farsangi Fánkfesztivál karneváli felvonulása alatt forgalomkorlátozásra, útlezárásra lehet számítani.

Kétnaposra bővül a nagykanizsai fánkfesztivál

Új helyszínen, kétnaposra bővítve rendezik meg idén a kilencedik Országos Farsangi Fánkfesztivált Nagykanizsán, ahol várhatóan idén is több tucatnyi változatban, ezerszámra fogy majd a farsangi finomság.

A február 24-én és 25-én tartandó rendezvényről Lehota János, a nagykanizsai polgármesteri kabinet vezetője azt mondta: az önkormányzat célja, hogy minden évszakra jusson olyan kiemelkedő városi rendezvény, amely élővé teszi a belvárost, és teret ad a helyi, illetve térségbeli előadók fellépésének.


Ezért döntöttek úgy, hogy a korábban egynapos fesztivált az önkormányzat támogatásával még egy nappal megtoldják, így a nagykanizsai Erzsébet téren február 24-én iskolások maskarás felvonulása, gólyalábasok bemutatkozása, valamint helyi együttesek fellépése és szórakoztató programok várják egyéb lehetőségek mellett az érdeklődőket.

A második napon zajló gasztronómiai programokról Kámánné Szép Terézia, a szervező VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója azt mondta: a Deák térről indulva karneváli menet érkezik a fesztivál új helyszínére, a Kanizsa Plazaba, ahol párhuzamosan zajlik majd a kulturális program és a fánkosok versenye. Profik és amatőrök, helyben sütött és hozott finomságokkal, valamint hagyományos és különleges, többek között speciális étrendűeknek készült fánkokkal lehet jelentkezni a megmérettetésre.

A korábbi években 30-50 csapat versengett a zsűri díjaiért, érkeztek horvát és szlovén társaságok is a megmérettetésre. A látogatók pedig ezúttal is egész nap kóstolgathatják a finomságokat, az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján ezerszámra fogy ilyenkor a fánk a nagykanizsai fesztiválon. MTI

A tortafesztivál legjobbjai

Amint arról beszámoltunk, szombaton került megrendezésre Nagykanizsán a hatodik tortakészítő verseny.

Most következzenek a díjazottak.

Kézműves csokoládé és legszebb stand kategóriában a kanizsai Jakabfi Dávid és csapata lett a legjobb.

nagykanizsa-tortafesztival-2016

Az amatőr burkolt torták kategóriában (Puszta torta) Pável Mónika alkotásai tetszettek a legjobban a zsűrinek.

pavel-monika-tortafesztival-nagykanizsa

Az amatőr burkolt torták kategóriában (Gulyás torta) a letenyei Bagladi Bettina is első helyezést érdemelt ki.

bagladi-bettina-nagykanizsa-tortafesztival

A profi torták tükörlazúr technikával legjobbja Magyar Judit lett.

nagykanizsa-tortafesztival-magyar-judit

A régi idők ízei verseny győztese a kanizsai VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház MAMIK csapata lett, míg a profi burkolt torták közül a zsűrinek a legjobban a Vonyarci Cukrászda alkotása tetszett.

(Fotók: Facebook)

Mestermű a kanizsai tortafesztiválon

Szombaton rendezték meg Nagykanizsán a hatodik tortakészítő versenyt.

Többször írtunk már a kanizsai Jakabfi Dávid szakácsról, amatőr cukrászról, a Kanizsai Tuningtalálkozók főszervezőjéről, aki a tavalyi óriás krokodilt überelve most egy fantasztikus erdei képpel (Magyar erdő – részlet) és egyéb látványos édességekkel, finomságokkal kápráztatta el a közönséget.

Mint megtudtuk, Dávidék a tortafesztiválon első helyezést értek el a legszebb standért és a legszebb kézműves csokiért. Gratulálunk!

(Fotók: Jakabfi Dávid és Németh Cecília – Facebook)

nagykanizsa-tortafesztival-2016-1

nagykanizsa-tortafesztival-2016-10

nagykanizsa-tortafesztival-2016-11

nagykanizsa-tortafesztival-2016-12

nagykanizsa-tortafesztival-2016-7

nagykanizsa-tortafesztival-2016-9

nagykanizsa-tortafesztival-2016-8

nagykanizsa-tortafesztival-2016-5

nagykanizsa-tortafesztival-2016-4

nagykanizsa-tortafesztival-2016-2

nagykanizsa-tortafesztival-2016-3

nagykanizsa-tortafesztival-2016

Platanus Étterem újratöltve

E hét pénteken nyitja meg újra kapuit a már évek óta sikerrel üzemelő Platanus Étterem Nagykanizsán, az Ipari Park Garay úti bejáratánál.

Az ősz folyamán történt üzemeltető váltást követően megújult, modern arculattal, fiatalos atmoszférában folytatja útját a vendéglátóhely. Ez év tavaszán már jelentősebb imázsváltáson átesett a hely panzió egysége, mely már része volt a 2016-ra tervezett ráncfelvarrásnak.

A korábban megszokottakhoz képest nem csupán a kedvező napi menük jelentik majd a főbb vonzerőt, hanem a’la carte ételsor, tematikus rendezvények is színessé teszik a hely kínálatát.
Ennek legelső előfutára lesz a pénteki “Márton-napi Libásság” program, ahol már ízelítőt kaphatnak a régi és új vendégek abból a miliőből és ízvilágból, amit az új Platanus képviselni fog.
A nyitónapon 5 féle libából készült menüsorból választhatnak, igazán kedvező áron!

Persze mindemellett ezúttal sem lesz akadály családi, baráti rendezvények, lakodalmak, céges rendezvények lebonyolítása, az üzemeltetők rugalmasságának köszönhetően!

Hogy mire számíthatnak pénteken?

Liba Consumme…
Libacomb narancsos lilakáposztával, zellerhabbal…
Libamájjal töltött jércemell, Provance-i burgonyapürével…
Mákos-meggyes parfé chilis-csokiöntettel…
Kókuszos felfújt bonbardino habbal…

Ezt meg kell kóstolni! 🙂

nagykanizsa-platanus-etterem-1

nagykanizsa-platanus-etterem-2

nagykanizsa-platanus-etterem-3

nagykanizsa-platanus-etterem-4

Zseniális bagolytorta

Fantasztikus bagolytortát készített a napokban a kanizsai, de jelenleg Ausztriában dolgozó Jakabfi Dávid szakács és cukrász valamint a helyi tuningtalálkozók alapítója, motorja és mindenese.

A Sacher-ízű hóbagolyról tortával kapcsolatban Dávid még azt is elárulta nekünk, hogy a bagoly nőnemű, vagyis  tojó 🙂

Jó hírt is hallottunk tőle, hamarosan nem az osztrákoknál, hanem hazánkban folytatja nemzetközi szinten és a Facebookon is elismert munkáját.

Hogy a tavalyi 72 kilós, 220 centis, hatlapos krokodiltorta után a 6. kanizsai Tortafesztiválon mivel rukkol elő Dávid, az legyen titok 🙂

bagolytorta-1

bagolytorta-2

bagolytorta-3

 

Tizenhatezer adag étel készül a tirpák gasztrocsatán

Több mint tizenhatezer adag tájjellegű ételt készítenek el a hétvégi Tirpák Fesztivál keretében megrendezendő országos gasztrocsatán Nyíregyházán.

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok hagyományait és életmódját bemutató fesztivált immár negyedik alkalommal tartják meg. A háromnapos programsorozaton elsősorban a hagyományos tirpák főételeket és süteményeket, azaz például a sztrapacskát, a görhét, a pipiskét vagy a porlós tésztát kóstolhatják meg a látogatók – hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

nagykanizsa-dodolle

A szlovák napok nyitányaként pénteken a két ország kereskedelmi kamarái tartanak gazdasági fórumot, szombaton délelőtt pedig egy igazi “gasztrocsata” következik az ország hat régiójából érkező huszonkét főzőcsapat között. A több mint száz profi szakács összesen 16 200 adag ételt készít el, amelyből kóstolójeggyel ehetnek a látogatók.

Tata és környéke rétesekkel nevez a versenyre, Debrecen a töltött káposztáját, slambucát és kemencés kapros dübbencsét készíti el, Miskolc standján a pikáns húsgombóclevest és a füstölt húsos lencsés káposztát lehet megkóstolni, a szegedi szakácsok pedig filézett szegedi hallét főznek az üstökben.

Nagykanizsa dödöllével készül, Nyíregyháza pedig a hagyományos tirpák ételek mellett birkapörköltöt és süteményeket, illetve az országtortát kínálja majd a közönségnek. Az elkészített fogásokat a szakmai zsűri mellett a látogatók is értékelhetik.
Vasárnap országos bogrács- és grillbajnokságot rendeznek Nyíregyháza főterén, ahol a részt vevő csapatok meghatározott alapanyagokból húsételeket és szabadon választott desszerteket készítenek. Az első helyezett indulási jogot szerez a 2017-es németországi grillbajnokságra.

A rendezvény szervezői az amatőr szakácsokról sem feledkeztek meg, a szintén vasárnapra meghirdetett helyi grillbajnokságra számos egyesület és szervezet nevezett menüjével. A látogatók biztosan megízlelhetik például a harcsagombócot csuszával, a zöldséges rizses paellát, a toroskáposztát, a zöldséges-kolbászos nyársat, a csülkös babgulyást, a sertésoldalast bokortanyai párolt káposztával, a húsos lecsót, a tökös-mákos rétest vagy a megyei rendőr-főkapitányság séfjei által készített pincepörköltöt és rablóhúst is. MTI

1 2 3 4